друкувати


Результати державного метрологічного нагляду у І півріччі 2010 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-21 03:30:26

З початку 2010 року інспекторами державного метрологічного нагляду ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» здійснено перевірки дотримання вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», метрологічних норм і правил на 64 підприємствах міста Івано-Франківська та області.

Контролем охоплена метрологічна діяльність у сферах водопостачання питної води, забезпечення охорони здоров’я, фасування товарів в торгівельних закладах, торговельно-комерційні операції при роздрібній торгівлі нафтопродуктами. В результаті контрольних заходів порушення метрологічних норм і правил виявлено у 54 з 64 перевірених підприємств (83,8%).

Як свідчать результати проведених контрольних заходів, основними причинами, які спричиняють порушення метрологічних норм і правил та негативно впливають на достовірність різних видів вимірювань, є незадовільний стан засобів вимірювальної техніки на підприємствах, порушення методик виконання вимірювань. Непоодинокими є й порушення вимог нормативних і методичних документів, недостатній контроль за станом і застосуванням засобів вимірювальної техніки, незабезпеченість підприємств нормативними та методичними документами в галузі метрології і метрологічної діяльності. Зокрема, при перевірці одного з комунальних підприємств області, яке працює у сфері обліку води питної, встановлено, що вимірювання обліку води питної, спожитої абонентами, проводиться по непридатних лічильниках води. А контрольними заходами на 8-ми з 9-ти перевірених АЗС області встановлено порушення метрологічних норм і правил через використання непридатних засобів вимірювальної техніки, експлуатацію не повірених резервуарів, відсутність погоджених переліків засобів вимірювальної техніки, що підлягають повірці у 2010 році.

Загалом, з обревізованих у 2010 році 1596 одиниць засобів вимірювальної техніки 6,5% визнано непридатними для використання. Видано 25 приписів на вилучення з експлуатації непридатних засобів вимірювальної техніки та 54 приписи на усунення порушень, заборонено проведення 6 видів вимірювань та реалізацію партії фасованих товарів.

За результатами державного метрологічного нагляду у І півріччі 2010 року складено 32 протоколи про адміністративні правопорушення у галузі метрології, застосовано штрафів на суму 4,2 тис.грн.

Джерело: ДП «Івано-Франківськстандартметрологія»