друкувати


Guardian вважає, що український чернозем міг би потенційно потроїти експорт зерна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-21 07:00:57

Guardian вважає, що український чернозем міг би потенційно потроїти експорт зерна країни, якби інвестори не побоялися ризику.

За кілька років Україна могла би поновити свій статус всесвітньої житниці, реалізуючи величезний сільськогосподарський потенціал своїх відомих черноземів, одних із найродючіших земель світу.

Сільське господарство - одна із сильних сторін України, яка разом із Росією і Казахстаном утворює "східний зерновий пояс".

Фермерство є важливим для України ще й тому, що в неї немає покладів газу та мінеральних ресурсів, які мають її сусіди.

Україна вже є найбільшим у світі виробником ячменю і посідає друге місце за виробництвом соняшника і рапсу.

Вона збирає 50 мільйонів тонн зерна, майже половина якого експортується.

Колишній радник українського міністерства сільського господарства Жан-Жак Ерве вважає, що потенційно Україна могла б вирощувати не менше 100 мільйонів тонн зерна.

Однак як стверджує Guardian, Україна далека від ефективного використання свого потенціалу.

Третина її 42-х мільйонів гектарів сільськогсподарських угідь не обробляється, а третина використовується недолуго.

Приватизація землі почалася у 92-му році. Тоді дозволяли колишнім колгоспникам купувати по 2-5 гектарів, однак згодом було вирішено заборонити продаж землі.

Багато українців тепер радше воліють здавати землю в оренду, а не працювати на ній самим. У них не вистачає ресурсів на розвиток, особливо тепер, коли банки не дають позики через фінансову кризу. Із 50-ти тисяч господпарств лише 8 500 мають кошти на модернізацію виробництва і можуть конкурувати на відкритому ринку.

Західні інвестори, які прийшли на український ринок у 2006-07 роках, коли в світі різко зросли ціни на зерно, тепер мають переосмислити свою стратегію. Landcom International прийшла в західну Україну у 2007-му і через рік зазнала збитків на 56 мільйонів доларів.

Однак країна не втрачає привабливості для інвесторів.

Французький холдинг Argo Generation має шість господарств на 45-ти тисячах гектарів. До кінця 2012-го компанія планує подвоїти площу для культивації.

Початкова інвестиція на кожний гектар української землі, яка не оброблялася роками, становить 850 доларів. Argo Generation на кожному із шести господарств має 15-20 відсотків прибутку без жодних субсидій.

Агробінес в Україні не обкладається податком на прибуток і сплачує низький податок на додану вартість. Однак і без цих поступок, - каже фінансовий директор Argo Generation, - прибутки з українських земель були б гарні.

Джерело: BBC Ukrainian