друкувати


Проект програми розвитку ООН в Коломийському районі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-20 05:15:35

З липня 2008 року в Коломийському районі розпочався проект ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який має на меті сприяти сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні через підтримку та співфінансування громадських ініціатив.

Бажання спільно з Коломийською райдержадміністрацією, Коломийською районною радою та ПРООН спільно визначити пріоритети розвитку території, спланувати та реалізувати заходи для сталого розвитку свого села/селища виявили аж 32 громади району, які подали свої заявки на участь у конкурсі грантів. Для участі в проекті було відібрано 5 громад. Це – Пилипівської, Рунгурської, Жукотинської,Голосківської і Отинійської громад. Також до резерву були відібрані Верхньовербізька, Струпківська, Молодятинська, Ліснослобідська, Дебеслівська сільські ради. Далі відповідно мешканці цих сіл та селищ організувались у громадські організації, визначили пріоритети для покращення їх умов проживання та підготували для фінансування по одному мікро-проекту. Було запропоновано 5 напрямків: охорона здоров’я, енергозбереження, охорона довкілля, водопостачання, підвіз дітей до сільських шкіл.

На даний час роботи по цих мікро-проектах повністю закінчено. За час діяльності проекту ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в нашому районі було реалізовано івано-франківською ГО «Громадська ініціатива» мікро-проект «Заміна вікон в дошкільному закладі селища Отинія» загальною вартістю 127084,00 грн, асоціацією соціально-економічного розвитку села Жукотин проект «Заміна вікон в ЗОШ І-ІІ ступенів села Жукотин» загальною вартістю 97770,00грн, асоціацією соціально-економічного розвитку села Пилипи мікро-проект «Проведення енергозберігаючих заходів в Пилипівській ЗОШ І-ІІ ступенів» загальною вартістю 76338,00 грн, асоціацією соціально-економічного розвитку села Голосків «Данко» проект «Енергозберігаючі заходи в спортивному залі школи села Голосків» загальною вартістю 115899,00 грн, асоціацією соціально-економічного розвитку села Рунгури проект «Ремонт приміщення ФАПу» загальною вартістю 141337,00 грн. В 2009 році загальна сума коштів з місцевого бюджету становила 250671,00, решта – це донорські кошти.

В ході проекту було створено Форум місцевого розвитку району. Оскільки в засіданнях завжди беруть участь керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, всі проблеми, які виникають в процесі роботи, вирішуються на місці. Також створюється районний ресурсний центр з метою покращення доступу ОГ до базових технічно-інформаційних послуг.

Цього року для участі в черговому етапі реалізації проекту відібрано громаду села Пилипи, яка вже підготувала технічну документацію до проекту «Енергозберігаючі заходи в Пилипівській ЗОШ І-ІІ ступенів по філії с. Кропивнище» загальною вартістю 160,050 тис. грн, а також за додатковою «паводковою» квотою Комісією з оцінки мікро-проектних пропозицій відібрано проект Дебеслівської громади «Енергозберігаючі заходи приміщення дошкільного закладу та ЗОШ І-ІІ ступенів с.Залуччя» загальною вартістю 138,200 тис. грн.

За словами контактної особи від Коломийської РДА Корженко Надії Степанівни, не обійшлося і без проблем в ході реалізації проекту, серед яких відсутність приміщення для районного ресурсного центру громад, низький рівень підготовки громад по написанню мікропроектних пропозицій та проектно-кошторисних документацій.

Автор: Галина ОДОСІЙ