друкувати


10 років на Івано-Франківщині не було чути слова «гандбол»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-20 10:15:26

10 років на Івано-Франківщині не було чути слова «гандбол». Не згадувалося ні про дорослий, а що вже говорити про дитячий, з якого фактично все і починається. Лише кілька років тому гандбольна Україна дізналася про таке місто як Городенка, де нині активно розвивається дитячий гандбол.

Протягом 6 років старшим тренером в Городенківській ДЮСШ працює Богдан Аліман. Людина, яка прийшла практично на пусте місце, не маючи у своєму користуванні ні м’ячів, ні форми, ніяких коштів. Та це жодним чином не злякало тренера, першою справою якого став набір груп дівчат та пошук фінансів на розвиток цього виду спорту.

Два роки усі виїзди на змагання та літні табори здійснювалися за власні кошти. Але й це не спиняло. І не дарма. Перші результати і перші перемоги були здобуті на обласних змаганнях всіма віковими групами. А в 2006 році – друге місце в зональній першості України, що проходила в Києві.

2007 рік – третє місце в дитячих спортивних іграх України серед дівчат 1992-1993р.р.н. в Ужгороді.

2008 рік – Чемпіони України на призи клубу «Стрімкий м’яч» серед дівчат 1995 р.н. в Городенці.

2008 рік – срібні призери Відкритого чемпіонату України серед дівчат 1996 р.н. в Одесі.

2009 рік – чемпіони України на призи клубу «Стрімкий м’яч» серед дівчат 1996 р.н. в м. Сквирі.

2010 рік – третє місце чемпіонату України на призи клубу «Стрімкий м’яч» серед дівчат 1996 р.н. в м. Києві.

Державне фінансування, каже тренер, почалося в 2008 році. Головою федерації гандболу району обрано Василя Ємчука, голову Городенківської ОДА.

Тоді реконструкція спортивного залу стала ще одним важливим етапом у розвитку гандболу в Городенці.

Команда, беручи участь в різних турнірах та офіційних змаганнях з 34-х в 29-ти ставала переможцем або призером.

Нині Оксана Риба, Христина Койляк виступають у команді Вищої ліги «Дончанка» (Харцизьк); Леся Смоліна – «Галичанка», Львів, Суперліга; Наталія Кедик – Одеса, Вища ліга.

У Львівському ДУФК навчаються Наталія Савчин, Леся Смоліна, Тамара Омбатян, Юлія Думанська, Марійка Візінська. У КСЛІ – Оксана Романків, Вікторія Батура.

В Городенці проведено ряд турнірів серед різних вікових груп:

1. Всеукраїнський турнір на призи засновника гандболу в Городенці Володимира Батури.

2. Всеукраїнський турнір «Перша ластівка».

3. Міжнародний турнір пам’яті Р.Шухевича, головнокомандуючого УПА.

4. Міжнародний турнір пам’яті Левка Бачинського, першого віце-президента ЗУНР.

5. Турнір на честь Романа Калина, мецената спорту.

Команди не раз виступали в Ужгороді, Рівному, Києві, Сквирі, Запоріжжі, Херсоні, Миколаєві, Одесі, Овідіополі, Хотині, Кам’янець-Подільському, Львові та інших куточках України. Також наші команди є бажаними гостями в польському місті Ярослав та литовському місті Алітус.

Сьогодні у Городенківській ДЮСШ працює 3 тренери, а це Поляк Любов Богданівна, Ночик Володимир Вікторович та Аліман Богдан Романович.

Проводяться зустрічі з ветеранами та зірками гандболу. Так, діти мали змогу познайомитися з Володимиром Батурою, ветераном гандболу; Марією Боклащук, МСМК, членом збірної України, вихованкою ДЮСШ; олімпійськими чемпіонками Ольгою Зубарєвою та Ольгою Дідусенко.

У 2009 гандболістки Городенки стали кращою командою року. Ще є до чого прагнути і головне ще попереду, впевнені спортсмени та тренери.

Джерело: sport.if.ua