друкувати


Австрія, Швейцарія, Німеччина, Україна – завжди разом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-20 09:30:40

Приємною ноткою в голосі ведучих Наталії Тарновецької і Миколи Кавацюка розпочалося міськрайонне фольклорне свято "Гірські горни", присвячене 20-ій річниці Декларації про державний суверенітет України в неділю, 18 липня 2010 року, на площі перед музеєм писанкового розпису в м.Коломиї.

Ще зранку виставку-продаж оригінальних ручних робіт представляли місцеві та приїжджі майстри з бісероплетіння, моделювання одягу з елементами автентики, гончарні вироби, вишиванки, а по полудні у повітрі закружляла дивовижна гуцульська мелодія у виконанні муніципального оркестру народних інструментів "Гуцулія" відділу культури і туризму Коломийської райдержадміністрації.

Парк біля музею "Писанка" вмить наповнився запрошеними. Кожен з цікавістю очікував на свято, адже серед запланованого виступи не лише вітчизняних талантів, а й гостей з Австрії, Швейцарії, Німеччини.

До слова запрошено представників районної та міської влади, гостей, ініціаторів заходу. Міський голова Юрій Овчаренко привітав учасників та гостей свята, висловив сподівання, що така співдружність переросте у добру традицію. Висловив щирі сподівання на подальшу дружбу і заступник начальника управління Івано-Франківської обласної адміністрації Василь Тимків, побажавши всім стати каталізатором єднання, необхідного в сучасному світі. Щирі слова вітання линули від першого заступника голови Коломийської районної державної адміністрації Романа Панчука, який зауважив що свято поєднало в собі не лише гомін і красу Прикарпаття, а й любов до праці та пісні, побажав приємного відпочинку. Керівник туристичної агенції "Галіцієн-Райзен" Зіновій Шмідль, який, до речі, за підтримки відділів культури і туризму райдержадміністрації та міської ради ініціював свято, запевнив присутніх, що такі заходи міжнаціонального характеру вкрай необхідні. Відвідуючи фестивалі, пан Зіновій відчув поєднання Карпатських і Альпійських гір, подякував владі за розуміння.

Після благословення священиків, мав слово гість з Австрії Карл Мошітц. Він передав вітання владі й усій громаді від імені усіх, хто завітав на Прикарпаття, підкресливши, що надзвичайно вражені красою Прикарпаття. "Україна для мене зовсім нова держава. У Австрії кажуть, що музика об'єднює, і фестиваль сьогодні це підтвердить", - зауважив пан Мошітц. Карл Мошітц передав у подарунок Юрію Овчаренку путівник.

Після урочистої частини відбувся грандіозний концерт. Радість дарували народний аматорський ансамбль троїстих музик "Серпанок" з Молодятина, народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив "Перепілонька" з с.Поляниці Яремчанської міськради, художні аматори з Городенківського та Надвірнянського районів.

Дивували національним мистецтвом гості з-за кордону. Група альпійських горністів з Німеччини "Маргріфер Альпгорбрізер" виконали три мелодії: вітальна, гірські льодовики і вітання баварському міністру.

У фестивалі взяли участь працівники структурних підрозділів Коломийської районної державної адміністрації та міської ради, громадськість міста й району, представники засобів масової інформації.

І учасники заходу, і запрошені були приємно вражені фестивалем. Без сумніву, хочеться вірити, що традиція міжнаціональних відносин пустила перші добротні паростки на коломийській землі.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА