друкувати


Обираючи місце проведення відпустки, треба проконсультуватися спочатку з лікарем

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-16 04:00:00

Обираючи місце проведення відпустки, треба проконсультуватися спочатку з лікарем, адже навіть під час відпочинку в Криму наш організм переживає адаптацію близько двох тижнів. А у період загострення будь-якого захворювання від’їжджати з місця проживання взагалі заборонено: можна суттєво собі нашкодити.

Часто можна почути: поїхав на море, в пекельну спеку, а отримав там ангіну, або проблеми з кишечником, або страшенний головний біль, що суттєво попсувало канікули. Висновок один: не всім підходить одне і те ж місце відпочинку, і треба знати, куди можна їхати.

— Для людей, схильних до серцево-судинних захворювань, краще провести відпустку в Закарпатті, — пропонує лікар-фізіотерапевт вищої категорії Рівненської обласної дитячої лікарні Олеандра Куровська. — Там повітря насичене хвойним ароматом, який діє дуже заспокійливо. Це стосується і Південного берега Криму, де також розташовані гірські масиви.

За словами фахівця, пацієнтам із проявами гіпертензії чи гіпотензії шкодить перебування на сонці, тому на морі відпочивати недоцільно.
З точки зору медицини, при онкологічних захворюваннях взагалі не можна нікуди вирушати: ні при наявності доброякісних утворень, ні тим більше після лікування злоякісних.

Щодо відпочинку дітей до трьох років, то на море з ними не варто подорожувати, а от у гори можна хоч із самого народження.

— Лісове повітря діє седативно, — посміхається пані Куровська, — вони гарно сплять, зміцнюється ще нестійка нервова система.

Із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, як і печінки, жовчних шляхів та нирок, лікар радить з’їздити у Моршин, Трускавець, на Закарпаття, Хмельниччину (вода “Збручанська”), південь України, рівненську “Червону калину”. Тут певних обмежень немає. Хоча в окремих випадках всі маршрути потрібно узгоджувати з лікарем і підбирати індивідуально.

На думку фізіотерапевта, дерматологічні проблеми можна успішно лікувати на Білому озері Рівненщини. Там багато гліцерину, який дуже сприятливий для шкіри. Не зашкодить поніжитися й на морському пляжі — сонце особливо вигріває хворих на псоріаз, хоча в такому разі повинні враховуватися і неврологічні причини хвороби.

— Варто проконсультуватися з лікарем щодо відпустки, а то й гроші можна витратити чималі, і зробити собі гірше, — застерігає Олеандра Куровська, фахівець із 58-річним досвідом роботи. — Найкраще ж відпочивати там, де живемо.

Джерело: Рівненська газета