друкувати


В Івано-Франківську навчали потенційних боржників і банкрутів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-15 05:45:03

Питанням подолання фінансових проблем, що очікують на левову долю підприємців в умовах кризи, був присвячений семінар «Неструктуризація фінансових зобов’язань: головні аспекти, приклади сьогодення та поради», що відбувся 15 липня в Івано-Франківську з ініціативи Міжнародної фінансової корпорації - структурного підрозділу Світового банку, за підтримки Швейцарської конфедерації та британської юридичної компанії «CMS Cameron McKenna LLC».

Основними питаннями семінару, в якому взяли участь близько 30 представників малого та середнього бізнесу Прикарпаття та фахівці-юристи провідних міжнародних компаній, стали: реструктуризація фінансових зобов’язань, обговорення можливих фінансових труднощів дефолт та банкрутство.

«Головний метод, який ми застосовуємо під час навчання, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу юрист компанії “CMS Cameron McKenna LLC” Олена Бродовська, - полягає в тому, що усі питання семінару розглядаються в режимі живого діалогу».

Учасникам було запропоновано на конкретних прикладах в ігровій обстановці спробувати себе у ситуації, коли в умовах фінансових проблем необхідно робити вибір: робити підприємство банкрутом чи вживати заходів щодо реструктуризації боргів фірми, змінювати схему розрахунків і поступово виводи підприємство з кризового стану. При цьому усі учасники були поділені на 4 групи, які умовно представляли менеджерів компанії, її акціонерів, банки і кредиторів, а також постачальників. Зі слів юриста Тараса Бургана, в якості базового прикладу було обрано реально існуючу торгівельну компанію (назва якої не розголошується), котра взявши кредит в банку, побудувавши супермаркет і уклавши договори з компаніями-постачальниками, в умовах світової фінансової кризи опинилась на межі дефолту.

«В реальному житті, - розповідає пан Бурган, - ця компанія не була доведена до банкрутства, проте на семінарі ми розглядаємо усі можливі сценарії розвитку даної ситуації. Крім базового, ми використовуємо також інші приклади. Це і нафто-газові компанії, і банки, і готельні оператори і таке інше».

Як повідомила менеджер проектів Міжнародної фінансової корпорації Олена Прокопович, сьогоднішній семінар є першим в серії семінарів, які корпорація проводитиме в рамках проекту з подолання наслідків кризи у корпоративному секторі. На осінь цього року заплановані також семінари з питань антикризового управління, скорочення витрат і управління грошовими потоками, а також управління ризиками.

Автор: Сергій БІЛИЙ