друкувати


Рейтинг довіри до політиків і партій серед галичан падає

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-15 12:15:39

Найбільше симпатій серед галичан втратив блок «Наша Україна», а здобуло прихильність Всеукраїнське об'єднання «Свобода». Лідерами довіри серед мешканців Львівщини є Олег Тягнибок (46%), Арсеній Яценюк (43%) і Юлія Тимошенко (42%). Це дані останнього опитування, проведеного соціологічної групи «Рейтинг».

Переважна більшість мешканців Львівщини, а опитали соціологи 1200 респондентів протягом 19-29 червня, песимістично оцінюють розвиток держави і кроки команди Віктора Януковича. 45% опитаних вважають, що нічого у державі не змінюється, а 38%, що ситуація тільки погіршується.

Якби вибори у Верховну Раду відбулися б уже наступної неділі, то виборці області і Львова підтримали: Блок Юлії Тимошенко (24,8%), ВО «Свобода» (13,4%), «Фронт змін» (7,8%), «Нашу Україну(7,2%). А ось партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна» суттєво втратила в рейтингу, коли її лідер погодився працювати в уряді Миколи Азарова.

Схожі політичні симпатії галичан і на місцевих виборах. Але стає усе більше людей, які не визначились, кого мають обирати у місцеві органи влади.

Той факт, що зростає оплата за газопостачання для населення, негативно позначиться на ставленні людей до діючої влади, але на Львівщині суттєво не понизить рейтинг Партії регіонів, бо він і так становить заледве 6%, наголошує директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

«З огляду на те, що Тимошенко програла президентські вибори, виборці Західної України, особливо Львова і Львівщини, ґрунтуватимуться в електоральних настроях не на економічній темі, а на ідеологічній підтримці тієї чи іншої політичної сили. Цей ідеологічний момент матиме силу, зростатиме підтримка патріотичних сил і об’єднання цих сил може бути навколо «Нашої України», – припускає Олексій Антипович. – Ми ще побачимо іншу картину настроїв виборців у серпні».

Місцева влада не має довіри серед людей

У порівнянні з минулим роком, на 10 % знизився рівень довіри до голови Львівської облради Мирослава Сеника, удвічі більше до керівника облдержадміністрації. Але варто врахувати, що Василя Горбаля призначено головою ОДА кілька місяців тому і переважна більшість опитаних його не знає. Падіння довіри до себе Мирослав Сеник пов’язує з тим, що опоненти нечесно працюють, безпідставно звинувачуючи його і депутатів у корупційних діях. А ось аналітики пояснюють таку негативну оцінку населенням обласної влади бездіяльністю опозиції і агресивною політикою нової влади.

Скажімо, падіння рейтингу БЮТ зумовлене внутрішньопартійними скандалами на обласному рівні. Місцеві члени партії займаються вирішенням власних бізнесових інтересів. Водночас, за даними соціологічної групи «Рейтинг», падіння довіри до Юлії Тимошенко спостерігалось із березня до травня, особливо у Західній Україні, а нині починає поступово зростати. А ось «Наша Україна» має найменший рейтинг довіри за усі роки – 7%.

«Дійсно рейтинг найнижчий за увесь час існування партії. Але, на мій погляд, це результат довіри до лідера партії (Віктора Ющенка – ред.)», – каже голова Львівської облради і водночас керівник виборчої кампанії «Нашої України» Мирослав Сеник.

Для населення Львівщини пріоритетом є боротьба з корупцією

Однак експерти відзначають, що рейтинги партій падають не лише через недовіру до їхніх лідерів, але й діяльність місцевих політиків і місцевих органів влади. Понад 44% респондентів вважають, що місцева влада неефективно бореться з корупцією, тобто, по суті, вважаючи і її представників корупціонерами.

Народний депутат України Іван Денькович, у минулого заступник голови Львівської облради, який перейшов у парламентську більшість, обіцяє оголосити список усіх корупціонерів-депутатів напередодні місцевих виборів, якщо вони знову намагатимуться отримати депутатський мандат.

«Є каста кримінального бізнесу, яка заробляє мільйони, йшли на кожну сесію мільйони доларів, як у міській, так і обласній радах, – наголошує Іван Денькович. – Статки декого зросли у 5-6 разів завдяки депутатству. Головне завдання знову потрапити у списки».

За даними соцопитування, 43% респондентів саме боротьбу з корупцією визначили пріоритетом у діяльності місцевої влади, а 34% – зниження безробіття. А ще для галичан важливо, щоб місцева влада ремонтувала дороги, боролася зі злочинністю, а ось розвиток культури і мистецтва цікавить найменше.

Автор: Галина ТЕРЕЩУК
Джерело: Радіо Свобода