друкувати


Заборона "молодим" партійним осередкам брати участь у виборах оживила політичний ринок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-14 11:30:18

Заборона "молодим" партійним осередкам брати участь у виборах оживила політичний ринок. Маловідомі партії виставляються на продаж від 300 тис. до 1 млн доларів. В їх купівлі передусім зацікавлені політичні проекти Сергія Тігіпка і Арсенія Яценюка.

Як відомо, 10 липня Верховна рада ухвалила закон, що встановлює нові правила місцевих виборів. Закон, що забороняє висувати кандидатів у депутати партійним осередкам, зареєстрованим менш ніж за рік до виборів, може спричинити великий розпродаж на політичному ринку. Товаром стануть десятки маловідомих політсил з розгалуженою регіональною структурою, які сьогодні зареєстровані в Україні. В ролі покупців виступлять регіональні лідери і політичні сили, які активно будували свої партійні структури в останній рік, але чия робота стане марною через набуття чинності законом.

"В охочих взяти участь у виборах, але таких, що втратили в результаті ухвалення закону №6601 свою регіональну структуру, немає іншого виходу, окрім як формально висуватися від інших політичних сил, яким закон дозволяє брати участь у виборчій кампанії", - упевнений глава Комітету виборців України Олександр Черненко.

Інформацію про підвищений інтерес до малих партій підтвердив глава Всеукраїнської партії "Нова сила" Юрій Збітнєв. Він відкинув можливість продажу його політичної сили, але при цьому повідомив, що пропозиція продати політичний проект до нього вже надходила: "Посередники, які представляли одну з популярних позапарламентських політичних сил, озвучували у своїй пропозиції суму від 500 тис. до 700 тис. доларів". Політик додав, що ціни на ринку політичних партій, за його інформацією, складають від 300 тис. до 1 млн доларів.

Єдиним способом добитися результату для молодих політичних команд стане використання регіональної мережі давно існуючих партій, говорить глава Комітету виборців України Олександр Черненко. "І тут мова навіть не стільки про основні позапарламентські сили, скільки про місцевих авторитетних лідерів - мерів, бізнесменів, колишніх чиновників, - які планують висувати свої кандидатури і кілька останніх місяців даремно розкручували свої бренди", - пояснив експерт.

Глава Всеукраїнської партії "Нова сила" Юрій Збітнєв змоделював три варіанти, до яких можуть вдатися політичні сили, що вирішили скористатися регіональними структурами інших партій. Один з них - проведення з'їздів двох партій, на кожному з яких приймається рішення про об'єднання політичних сил. Після цього партія зі слабкою регіональною структурою вливається в політичну силу з розвиненою мережею. А потім остання бере собі розкручену назву сили, що приєдналася.

Другим варіантом може бути похід на вибори кандидатів відомої політичної сили або регіонального лідера за списком іншої маловідомої партії. Третій варіант є створенням громадської організації, яка бере собі ім'я розкрученого бренду, в ході виборчої кампанії піарить своїх кандидатів, але відправляє їх на вибори за списком будь-якої партії з розвиненою регіональною мережею.

Наразі з трьох найбільш популярних позапарламентських політичних сил - "Сильна Україна" Сергія Тігіпка, "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка і "Фронт змін" Арсенія Яценюка - пошуком об'єкту поглинання займається поки тільки сила Яценюка. Це обумовлено тим, що "Фронт змін" у зв'язку з ухваленням закону зазнає найбільших втрат. Усі 680 місцевих осередків "Фронту" не зможуть брати участь у виборах. На виборчій кампанії працюватимуть тільки 17 з 27 територіальних штабів.

Саме стільки було зареєстровано більш ніж за рік до майбутніх виборів.

Джерело: ТСН.ua