друкувати


Новий закон надає виключне право партіям висувати кандидатів у депутати та у мери міст

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-12 12:30:46

Парламент перед канікулами ухвалив нові правила виборів депутатів місцевих Рад, не врахувавши жодної думки опозиції. Новий закон надає виключне право партіям висувати кандидатів у депутати та у мери міст.

Новий закон "Про вибори депутатів Верховної Ради Криму, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів" запроваджує мажоритарно-пропорційну систему виборів, за якою 50 відсотків депутатів обиратиметься за партійними списками, 50 відсотків – в одномандатних округах. У селі та селищі депутатів обиратимуть лише за мажоритарною системою.

Закон встановив заборону брати участь у виборах блокам партій. Згідно із новими правилами, тепер виборці голосуватимуть лише за список партій.

Водночас, парламент встановив, що участь у виборах можуть брати лише ті партії, що були зареєстровані у міністерстві юстиції не пізніше ніж за рік до дня виборів.

Як кажуть наші кореспонденти, новий виборчий закон ухвалювався у напівпорожньому залі парламенту. Представники опозиційних фракцій звертали увагу головуючих на сесії на те, що від правлячої коаліції у залі перебуває менше 100 депутатів. Опозийційні фракції також були представлені лише кількома десятками парламентарів. Фракція блоку Юлії Тимошенко взагалі залишила сесійну залу.

Розгляд закону тривав майже до 21 години вечора у суботу. Депутати від опозиції вносили сотні поправок до закону, однак жодна із них не була ухвалена. Хоча у сесійній залі було мало депутатів, голосування виявилося результативним. Загалом за закон проголосувало 259 парламентарів.

Раніше парламент призначив вибори до місцевих органів влади – від села до Верховної Ради Криму – на 31 жовтня 2010 року. Виборча кампанія, згідно із законом, розпочнеться на початку вересня.

В інтерв’ю Бі-Бі-Сі Олександр Черненко, голова Комітету виборців України, організації, що багато років стежить за виборчими кампаніями, сказав, що новий закон ухвалений в інтересах чинної влади і тих політичних сил, що входять до правлячої коаліції.

Бі-Бі-Сі: Які найбільші небезпеки закладені у новий виборчий закон для учасників виборчого процесу?

О. Черненко: Збереження норми про те, що висувати кандидатів у районні, міські, обласні ради та на посаду мерів міст зможуть лише місцеві осередки партій, і не пізніше, ніж за рік до дня виборів. Це норми, які найбільше критикували, бо вони суттєво обмежують права тих громадян, які не хочуть бути членами партій, але претендують на входження в місцеві органи влади. Ця норма суперечить Конституції, за якою кожному громадянину гарантується право бути обраним. Це суперечить міжнародним угодам, які підписувала Україна. Ми бачимо, що це було зроблено з чіткою політичною метою – максимально обмежити участь у виборах конкурентів правлячої партії.

Бі-Бі-Сі: У законі є норма про те, що брати участь у виборах можуть лише партії, які на день виборів були зареєстровані не менше ніж 365 днів. Інтереси яких політичних сил і політиків найбільше зачіпає ця норма?

О. Черненко: Найбільше – нових політиків та їхні політичні сили. На сьогодні це Арсеній Яценюк і Сергій Тігіпко. Щодо останнього, то це взагалі дуже великий виклик йому як союзникові по коаліції і по уряду.

Окрім того, така норма дуже сильно б’є по місцевих елітах, місцевих популярних особистостях, які працювали із виборцями не один рік, утворювали локальні громадські об’єднання, але зараз, фактично, їм треба шукати якийсь партійний осередок, який їх висуне у кандидати.

Бі-Бі-Сі:
У законі також є ще одна суперечлива норма – стосовно формування виборчих комісій лише представниками партій, які представлені у парламенті…

О.Черненко:
Звісно, такі принципи формування комісій означатимуть непропорційне представництво. У територіальних комісіях це будуть представники фракцій, що є у Верховній Раді зараз. Тобто, це означатиме перевагу політичних сил, що входять до правлячої коаліції. Щодо дільничних комісій, то там всі кандидати і політичні сили можуть пропонувати своїх представників, але закон не пояснює, яким чином вирішуватимуться конфлікти і кому надаватиметься перевага у разі, як усі подадуть до комісій максимальну кількість своїх претендентів.

Бі-Бі-Сі: На останніх парламентських виборах було багато нарікань від громадських організацій через те, що вони були позбавлені права бути спостерігачами на виборах. Якою буде ситуація із спостерігачами на найближчих виборах до місцевих Рад?

О.Черненко: У новому законі представники громадських організацій матимуть право спостерігати за ходом виборів. Ніби-то все добре. Але далі з’ясовується, що ідеться про спостерігачів від організацій зі статусом всеукраїнських. Хоча це дивно, бо ж вибори місцеві, і в регіонах достатньо місцевих громадських організацій. Окрім того, є абсурдом, що усіх спостерігачів реєструватиме Центральна виборча комісія.

Бі-Бі-Сі: Фактично, повернення до змішаної системи виборів, 50:50, яка вже була в Україні раніше, це, на вашу думку, регресивна норма?

О.Черненко: Як на мене, на цих виборах усе виглядатиме навіть гірше, ніж було досі. Бо партійні списки і далі лишатимуться закритими, їх формуватимуть партійні лідери. Ні про які відкриті списки – хоча правляча Партія регіонів це проголошувала раніше неодноразово – зараз не йдеться.

І ще більше спотворили мажоритану систему. Бо кандидата у мажоритарному округу висуватиме, знову ж таки, партія. Заборона самовисунення ідею мажоритарності просто дискредитує.

Іншими словами, партійний бонза формуватиме партійний список і він же вирішуватиме, хто балотуватиметься в мажоратирному округу від його партії.

Джерело: BBC Ukrainian