друкувати


Регіональні лідери утворили свою асоціацію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-10 07:00:00

Київські політики намагаються диктувати місцевим громадам власні умови гри, – переконані лідери громадських організацій з 17 міст України – засновники Асоціації регіональних лідерів, статут якої був підписаний 10 липня на базі «Парк-готелю» в Івано-Франківську.

Від Прикарпаття до нової структури увійшов Громадський форум Івано-Франківська, а загалом вона об’єднала представників як Західної, так і Східної, Південної і Центральної України – загалом 15 областей. Причиною створення Асоціації, зі слів лідера Громадського форуму Юрія Солов’я, стало формування в суспільстві напередодні місцевих виборів запиту на нове покоління регіональних еліт.

«Сьогодні, – розповідає пан Соловей, – вже можна говорити про зформованість нових регіональних лідерів, які щоденно спілкуються з людьми з приводу їх проблем, піднімають питання, які не роз’єднують, а навпаки об’єднують людей і країну, такі, як стан і реформування житлово-комунального господарства, створення робочих місць, охорона здоров’я тощо».

Поодинці, – переконані учасники зібрання, – такі лідери ризикують бути розчавленими заполітизованим адміністративним апаратом і київськими політиками, які, зі слів голови ГО «Відродження Херсона» Андрія Путілова, сьогодні намагаються нав’язати регіонам власні правила гри.

Ідея створення Асоціації виникла у її засновників раніше, коли представники перших 10 організацій-учасників зібралися для вироблення спільних дій в м.Херсоні. Одним з таких спільних заходів стало пікетування 6 липня Верховної Ради України в зв’язку з обговоренням депутатами законопроекту №6601 «Про місцеві вибори», в наслідок якого, за твердженням Ю.Солов’я, депутати внесли деякі поправки до проекту, які дозволили кандидатам в голови міських, сільських і селищних рад, а також в депутати-мажоритарники не бути членами політичних партій. Втім, офіційно нова структура оформилась саме 10 липня з підписанням представниками 17 громадських організацій статуту Асоціації. Характерною ознакою нового об’єднання, зі слів його засновників, є відсутність владної вертикалі. Усі відносини між учасниками носять суто горизонтальний характер. В Асоціації немає постійного лідера. Головою вважається той керівник громадської організації – учасниці об’єднання, на території якого відбувається чергове зібрання Асоціації. Тому в даний час лідером структури є Юрій Соловей. На черзі – Василь Гаврилюк – представник Полтави, де відбудеться наступний з’їзд регіональних лідерів.

Сьогодні Асоціація концентрує свою діяльність в двох напрямках: формування ефективної програми соціально-економічного розвитку регіонів та створення інтернет-порталу, на якому відображатиметься ситуація навколо перебігу процесу місцевих виборів в усіх регіонах, де діють її осередки.

І все ж до кінця аполітичним і об’єднуючим зібрання не вийшло. Поки херсонець Андрій Путілов з радістю вихваляв Асоціацію, як структуру, яка наклала табу на розмови про НАТО, статус російської мови, базування російського Чорноморського флоту та інші контроверсійні питання, його колега Владислав Стемковський з Володимир-Волинського намагався переконати присутніх, що сьогодні сили, які програли в 2004 році, прагнуть реваншу, а адміністрації перетворюються на приховані штаби Партії регіонів…

Автор: Сергій БІЛИЙ