друкувати


«Бунт» потопельників. Обурені мешканці підтоплених будинків «штурмували» міську раду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-10 11:30:12

«Ви тут земельні питання вирішуєте, а нас там топить!» Приблизно з такими вигуками на сесію Івано-Франківської міської ради, яка відбувалась 8 липня, завітали близько десятка обурених мешканців вулиці Надрічна, що в обласному центрі, де внаслідок переповнення колектора утворилось чимале озеро глибиною до півметра, яке підтопило кілька будинків.

«На превеликий жаль колектор-«шестисотка», який врізається в основний колектор, що йде на очисні споруди, не справляється - прокоментував ситуацію Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, - Відповідно він не мав можливості виконувати свої функції і вода пішла через люки в районі вулиці Надрічна».

Міська влада вбачає шляхи вирішення проблеми вулиці Надрічної в двох площинах: аварійний скид для дощової води з каналізаційного колектора в разі виникнення подібної ситуації у річку Бистриця та прокладання нового госпфекального колектора діаметром 2000 міліметрів паралельно до існуючого, що забезпечив би збір не тільки госпфекальних відходів, але й дощової води. Навіть при застосуванні першого варіанту актуальність другого не спадає, оскільки, зі слів мера обласного центру, сьогодні каналізаційні мережі міста Івано-Франківська не витримують того удару стихії, який ми спостерігаємо останнім часом.

Втім, будівництво нового колектора потребує вкладення щонайменш 35 мільйонів гривень бюджетних коштів. В бюджеті міста такі кошти не передбачені, як не передбачені вони і для компенсації збитків громадянам, що постраждали внаслідок підтоплення. В обох випадках міська влада сподівається на допомогу держави. Крім того, В.Анушкевичус звернувся до депутатів міської ради з проханням зарезервувати кошти депутатського фонду для компенсаційних виплат івано-франківцям.

Наразі ж мешканці вулиці Надрічної погрожують подати до суду на керівництво міської ради та КП «Водоекотехпром», а комунальники намагаються задобрити їх перекриттям вулиці для вантажних автомобілів з тим, щоб ті не створювали хвиль та проведенням виїзних нарад з керівниками зацікавлених підрозділів міськвиконкому на місці аварії.

Автор: Сергій БІЛИЙ