друкувати


Кому категорично не можна засмагати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-09 08:00:50

За останні 40 років ризик захворіти на рак від сонячного опромінення збільшився на 45%. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, це пов’язано із озоновими дірами, що пропускають велику кількість сонячної радіації.

Дерматолог львівської клініки ”Надія чистотіл” Любомир Абрагамович, 53 роки, каже, засмагати не варто.

— Раніше сонячними ваннами лікували шкірні захворювання — псоріаз, екземи, лишай. Тепер це не дає позитивних результатів. Після Чорнобиля українці й так живуть у зоні підвищеної радіоактивності, що провокує рак. Якщо раніше від опіків третього ступеню ризикували захворіти на рак 5 відсотків людей, то тепер 50. Крім того, світлошкірі народи мають менше пігменту меланіну, аніж чорношкірі або смагляві. Меланін захищає росткові зони клітин, які відновлюють шкіру. Тому люди з блідою шкірою отримують більше опіків. Якщо вже дуже хочеться позасмагати, то краще це робити під тентами, вранці, коли промені потрапляють на Землю під кутом. Зовсім уникати сонця не можна — воно виробляє в організмі людини гормони й ферменти.

Які ділянки тіла найбільш уразливі?

— Темні кольори притягують світло. Тому особливо небезпечні місця — це родимки. Під дією сонячного опромінення клітини родимки — меланоцити — починають активно розростатися. З них утворюються невуси, що можуть досягати великих розмірів. Якщо їх травмувати, то є імовірність переродження невусів на меланому. Це вже злоякісна пухлина, від якої людина може померти за два місяці.

Кому категорично не можна засмагати?

— Альбіносам, бо вони не мають меланіну і не протистоять опікам. Не можна з варикозним розширенням вен, туберкульозом у гострій формі, інсулінозалежним діабетикам, людям із хворою щитовидкою, недужим на гепатит. Вагітним можна бути на пляжі тільки під накриттям.

Чи з’являється ластовиння, якщо довго засмагати?

— Ні, веснянки — це особливість конституції тіла людини. Жодного стосунку до сонця не мають.

Автор: Дмитро ЗЕЗЮЛІН
Джерело: Gazeta.ua