друкувати


На авторинку з’явилися машини-"потопленики" із Європи та України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-09 04:00:52

На авторинку в селі Павлівка Тисменецького району Івано-Франківщини з’явилися перші машини-”потопленики” із центральної Європи та західних регіонів України. Автівки ззовні відновлюють, щоб покупець не розгледів слідів води. Цінять такі авто не нижче, ніж решту іномарок.

Павлівський автобазар один із найбільших в Західній Україні, розміщений за 5 км від обласного центру Прикарпаття. Добиратися туди найкраще із мікрорайону Пасічна. Щопівгодини ходять маршрутки. Базар працює тільки у вихідні, торгувати починають удосвіта.

— У будній день ви тут нікого не застанете, хіба що шашличок у місцевих кафешках можна з’їсти, — розповідає 38-річний Віталій Приймак. Чоловік уже третій раз привіз на продаж свій позашляховик уральського заводу ”Сибір” 2004 року. — Я з шостої ранку тут. Найбільший наплив покупців буде під обід. За місце плачу 50 гривень.

Вітчизняні автомобілі вишикувані в ряди впереміш з іномарками. З імпортних — багато ”опелів”, ”фольксваґенів”, ”ніссанів”.

26-річний Олександр Остап’юк приглядається до 6–8-річних іномарок із невеликим пробігом.

— Це буде моя перша машина, — каже. — Тому треба, щоб була надійна, бо в ремонті я не сильний, і не надто дорога.

Приглядається до червоного ”Опеля Астра Н” 2003 року за $8,5 тис. Перевіряє мотор, зчеплення, газ і гальма.

— Ціна непогана і скинути готові ще 500 доларів, бо хочуть швидше продати, але підозріла вона якась. У машині повно ароматизаторів. Боюся, що запах маскують, — розповідає. — І в протитуманках конденсат. Правда, власник каже, що як їхав на базар, потрапив у дощ. Треба буде машину перевірити на станції технічного обслуговування, це десь коштуватиме 150 гривень, але хлопці точно скажуть, чи була підмочена.

Найбільшого напливу підмочених машин чекають у вересні. В Україну потраплять іномарки з Польщі, Угорщини, Франції та Німеччини.

- Найшвидше виставлять машини, що побували у воді, українські автомобілісти. В Європі авто страхують на будь-які випадки, тому зараз дооформляють усі документи, — переконаний 42-річний Віктор Зарін з Івано-Франківського сервісного центру ”Експерт-авто”. — Порадив би перед купівлею ретельно оглянути авто. У машини-”потопельника” неможливо повністю висушити килимове покриття, тому в салоні тхне пліснявою або рибою. Конденсат, мутне чи з розводами скло на панелі приладів також видасть ”водолаза”. Обов’язково треба подивитися, чи все гаразд із запобіжниками. Зніміть сидіння, подивіться, чи не почорнів поролон і не поіржавіли кріплення. Маєте найменші підозри — їдьте на станцію технічного обслуговування. Тільки майстер зможе виявити залишки води на внутрішніх частинах машини — у коробці передач чи у вихлопній системі. Це вже стовідсоткове підтвердження підмочення. Із такими вадами довго не поїздите.

Автор: Марія ПЕТРІВ
Джерело: Gazeta.ua