друкувати


Круглий стіл в Івано-Франківську: Під кого пишуться недосконалі закони

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-08 02:45:49

Прийнятий в першому читанні новий Закон «Про місцеві вибори» покликаний стати інструментом в руках Партії Регіонів для забезпечення свого домінування на місцях.

Така думка найчастіше звучала з уст учасників організованого Офісом Координатора проектів ОБСЄ в Україні круглого столу на тему «Законодавство про місцеві вибори та шляхи його реформування», який проходить 7-8 липня в Івано-Франківську.

В заході беруть участь Радник Координатора проектів ОБСЄ в Україні з питань виборів та врядування Євген Побережний, народний депутат України Андрій Шевченко, член робочої групи з підготовки проекту Виборчого кодексу Володимир Ковтунець, голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко, заступник голови Івано-Франківської ОДА Роман Струтинський, представники органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування, політичних партій та громадських організацій з різних областей Західної України.

На думку учасників заходу новий законопроекту містить цілу низку порушень виборчих прав громадян, насамперед суттєво обмежує пасивне виборче право.

«Я не ризикнув би назвати кроком вперед, - зазначає народний депутат України, заступник голови парламентського Комітету з питань свободи слова і інформації Андрій Шевченко, - обмеження права на самовисування, так само як і обмеження права нових політичних сил брати участь у виборах».

Критиці було піддано також заборону участі у виборах блокам партій та громадським організаціям, прописані в нормативному акті механізми формування вертикалі виборчих комісій, скорочення терміну виборчого процесу до 50 днів, погано прописаний механізм реєстрації спостерігачів не відсутність кваліфікаційних вимог до громадських організацій, які їх делегують тощо. На думку, багатьох учасників заходу, багато з цих недоліків введені в Закон навмисне, щоб забезпечити перемогу на місцевих виборах правлячій в Україні політичній силі.

Спосіб усунення від виборчих перегонів неугодних кандидатів вбачає Володимир Ковтунець в закріпленій можливості зняття кандидатів з реєстрації за допущені порушення.

«Норма про зняття з реєстрації, - зазначає пан Володимир, - прописана в найгіршому вигляді. Достатньо одного і порушення і карою за друге вже може бути зняття з реєстрації. А порушення можна знайти в будь-чому: так, скажімо, про проведення будь-якого публічного заходу кандидат повинен повідомити виборчу комісію, проте що таке публічний захід в Законі не прописано. Тому будь-яка зустріч з товаришами може бути розцінена як публічний захід».

В свою чергу лідер блоку «Наше місто» Андрій Микитин вважає, що автори законопроекту вкотре наступають на ті самі граблі, не прописавши чітко механізм оскарження рішень виборчих комісій.

«В Законі, - розповідає він, - 100 сторінок про виборчий процес до дня виборів включно і тільки дві сторінки про ніч після виборів. Зокрема, нічого не говориться про апеляцію. Які суди повноважні розглядати скарги на дії виборчих комісій: адміністративні чи загальної юрисдикції? Як регламентується подання? Як і в які терміни вони розглядаються? – нічого з цього немає».

Усі висловлені учасниками круглого столу пропозиції депутат А.Шевченко пообіцяв вже сьогодні зареєструвати у Верховній Раді, оскільки з завтрашнього дня зробити це вже буде не можливо.

Автор: Сергій БІЛИЙ