друкувати


На сьогодні держава не визначилася, яку політику має вести на ринку зернових

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-08 10:20:58

На сьогодні держава не визначилася, яку політику має вести на ринку зернових. Керівництво уряду зволікає проблемами аграрного сектору і селян. Про це на прес-конференції заявив голова Аграрного союзу України Генадій Новіков, передає Gazeta.ua.

"Жниварі вже обробили перший мільйон гектарів. Це складає 9% від загальної посівної площі. Збирання ранніх зернових ведеться у надзвичайно складних умовах. Але держава ставить селян у ще складніші умови. Зернотрейдери знизили закупівельну ціну на зерно до 500-600 грн за тону, у той час коли його собівартість складає 550-880 грн в залежності від регіону і погодних умов. Аграрний фонд України і державні підприємства, такі як "Укрспирт", хлібопекарні, підприємства комбікормової промисловості через недофінансованість також не закуповують зерно. Таким чином, зерновий ринок стоїть", - проінформував Новіков. Він назвав дії влади відносно зернової галузі диверсією.

"Усі затратні складові на виробництво зерна подорожчали. Ми не можемо продавати ячмінь по 500 грн. Його мінімальна ціна має бути 850-900 грн за тону, ціна на фуражну пшеницю - до 1000 грн за тону. Ми звернулися з листом до президента і уряду, у якому повідомити: якщо зараз не поправиться ситуація на зерновому ринку, врожай наступного року під загрозою. Навіщо селянам вкладати гроші у те, що приносить збитки? А зараз ми закликаємо усіх товаровиробників тримати зерно у елеваторах і не продавати його по тим цінам, які пропонуються", - сказав голова Аграрного союзу України.

Говорячи про можливе зростання цін на хліб через підняття вартості зернових, Новіков запропонував субсидіювати незахищені верстви населення. "Ціла зернова галузь не може субсидувати тих, хто має можливість купувати дорожчий хліб", - підкреслив він.