друкувати


Керівник «Івано-Франківськгаз» вважає звинувачення Ю.Щочкіна у необґрунтованими

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-07 05:00:00

Необґрунтованими і надуманими вважає вчорашні звинувачення начальника міського управління надзвичайних ситуацій Юрія Щочкіна на адресу івано-франківських газовиків голова правління ВАТ «Івано-Франківськгаз» Володимир Купчак.

З його слів, міські чиновники просто хочуть зробити його організацію крайньою, оскільки у неї є гроші, і тому навіть не намагаються шукати інші можливі причини вибуху, крім витоку побутового газу. «Мер прибув на місце аварії, - розповідає пан Купчак, - і одразу повідомив, що стався вибух газу. Але ж до вибуху можуть призвести як газо-повітряні, так і паро-повітряні і пило-повітряні суміші. Зрештою, є ще біогаз, газ від гниття».

У своє виправдання керівник «Івано-Франківськгазу» навів кілька доводів, які, на його думку, свідчать про те, що газогони в обласному центрі функціонують нормально і не мають пошкоджень, а тому не можуть бути джерелом вибуху.

Зі слів Романа Володимировича, майже одразу після вибуху було відновлено подачу газу в житлові будинки, що свідчить про безпечність і неушкодженість газових мереж. Не виявили якихось пошкоджень і розкопки усіх газопроводів в районі вибуху, а також опрацювання їх тиском. В останньому випадку наявність поривів показало би падіння тиску в мережі, проте цього не сталося. «Крім того, - зазначає головний газовик області, - коли спустили воду з каналізаційного колектора, загазованість в районі вибуху зникла». Це, на думку В.Купчака, може свідчити про те, що «винуватцем» міг стати газ, який утворюється від гниття органічних речовин. Втім, представники міської влади, в тому числі Ю.Щочкін, та інших структур від підписання акту перевірки відмовились. Натомість, довірились висновкам, який, зі слів пана Романа, «невідомо хто підписував і невідомо як робились». Зокрема, В.Купчак стверджує, що ніхто, крім представників Університету нафти і газу, при відборі проб газу на аналіз присутній не був.

В свою чергу експертиза проб повітря, проведена газо-аналітичною лабораторією ВАТ «Івано-Франківськгаз» показала, що виявлений в них газ не містить етил-меркаптану – одоранту, який в обов’язковому порядку додається в природній газ, що використовується в побуті, тому говорити що вибух стався через пошкодження мереж УЕГГ, не можна.

«Всі ці доводи, - продовжує пан Купчак, - мною викладені у поясненнях, які я давав органам прокуратури. Крім того, ми замовили незалежного експерта, який підтвердить нашу правоту у випадку, якщо міська влада стояти на своєму».

Автор: Сергій БІЛИЙ