друкувати


Т.Боднар хоче перетворити івано-франківську «Славу» на пам’ятник дивізії СС «Галичина»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-05 04:00:44

Керівник громадської організації «Поклик нації» Тарас Боднар виступив з ініціативою використати обеліск «Слави» встановлений на честь радянських воїнів на Північному бульварі Івано-Франківська, в якості основи для спорудження пам’ятника військовикам 14-ї гренадерської дивізії ваффен СС «Галичина», яку він озвучив під час прес-конференції 5 липня.

Свою позицію політик мотивував тим, що місцева влада не використовує монумент за призначенням, маючи на увазі той факт, що на сьогоднішній день він перебуває у занедбаному стані і навіть загрожує життю і здоров’ю мешканців обласного центру. В якості прикладу він навів випадок, який, з його слів, стався близько трьох тижнів тому, коли частина облицювальної плитки монумента ледь не впала на голову дівчини, що каталась навколо монументу на велосипеді. При цьому, – переконаний Т.Боднар, – влада не вживає жодних заходів для реставрації чи демонтажу пам’ятника. В зв’язку з цим, його структура запропонувала Івано-Франківському міському голові Віктору Анушкевичусу свою допомогу у відновленні пам’ятника за умови перейменування його на «Монумент слави Української національної армії». Зі слів лідера «Поклику нації», 28 квітня цього року виповнилось 65 років з дня створення такої армії на базі частин дивізії СС «Галичина». На думку Т.Боднара, саме УНА є правонаступником усіх українських регулярних військових формувань, як-от: Легіону українських січових стрільців, Української галицької армії, військ армії УНР, а тому на монументі мають бути золотом викарбувані імена «усіх галичан та ветеранів УСС, УГА, УНР, які пали у боях з більшовиками під Бродами, у складі 14 дивізії «Галичина»

За розрахунками активістів ГО «Поклик нації», реконструкція пам’ятника коштуватиме приблизно 900 тисяч гривень, включно з заміною Уральського мармуру, який використовувався для облицювання обеліску на більш якісний зелений межиріцький граніт, а ємельянівського граніту основи пам’ятника – на червоний межироіцький граніт, а також відлиття металевого тризуба для увінчання монументу. Як зазначають керівники організації, половина вказаної суми – 450 тисяч гривень – є в їх розпорядженні. Другу полимвину, за їх задумом, має надати міська рада. «Якщо нам вдалося назбирати 450 тисяч гривень за три тижні, – зазначає пан Боднар, – то для депутатів це також не повинно становити великої проблеми».

Зауважимо, що міська влада вже неодноразово піднімала питання відновлення монументу «Слави», зокрема в контексті Державної програми підготовки до 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Після прес-конференції Т.Боднара автор цих рядків навмисно відвідав обеліск. Як виявилось, реставраційні роботи потрохи, повільно, але таки ведуться. Комунальники, зокрема, в більшості місць відчистили монумент і його основу від непритаманних пам’ятнику написів і графіті, перезалили бетон та оновили зелені насадження в основі монументу. Хоча до завершення відновлювальних робіт ще дійсно далеко: зокрема, потребує заміни гранітне облицювання пам’ятника.

Автор: Сергій БІЛИЙ