друкувати


Оціночна сума докапіталізації українських банків складає 40 млрд гривень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-05 01:45:18

Оціночна сума докапіталізації українських банків за результатами стрес-тестування складає 40 млрд гривень. Про це заявив заступник голови правління Національного Банку України Василь Пасічник.

"Докапіталізація може здійснюватися як шляхом збільшення капіталу банку, так і шляхом поліпшення стану активів", - сказав Пасічник.

При цьому він відмітив, що близько 30 млрд гривень будуть докапіталізовані за рахунок грошей, сума, що залишилася, - за рахунок поліпшення якості активів.

Заступник керівника Нацбанку відмітив, що в ході проведення стрес-тестування градація банків проводилася не по групах: вони були розподілені на банки, які працюють в нормальному режимі, банки, в яких введена тимчасова адміністрація і банки, які були докапіталізовані за участю держави.

За його словами, проводилася оцінка не лише достатності капіталу, в порівнянні з активами, а також відповідності статутного регулятивному капіталу. Тобто, він пояснив, ті банки, у яких статутний капітал перевищує регулятивний (згідно із законодавством, цього не повинно бути), повинні збільшити свій капітал першого рівня.

Пасічник виразив упевненість в тому, що переважна більшість банків, які вимагають докапіталізації, проведуть її нормально.

"Просто вони підійшли дуже принципово і критично до формування резервів, і у зв'язку з цим у них виникла потреба докапіталізації", - сказав Пасічник.

Джерело: ТСН.ua