друкувати


На «порятунок» Івано-Франківського футбольного клубу потрібно як мінімум 12 млн грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-05 03:00:33

Схоже, футбольний клуб «Прикарпаття» повторює історію свого попередника ФК «Спартак», який через відсутність фінансування в червні 2007 року опинився на межі банкрутства, внаслідок чого команда втратила статус професійної і була розпущена. Сьогоднішній стан речей також примушує замислитись, а чи дійсно потрібен Івано-Франківську футбольний клуб.

«Через відсутність фінансування і матеріально-технічної бази, – розповідає «Експресу» заступники голови Івано-Франківської ОДА Роман Іваницький, – ФК «Прикарпаття» сьогодні перебуває на межі вильоту з першої ліги. Бюджет клубу становить 2,5-3 мільйона гривень, в той час як бюджет його суперників 20-30 мільйонів гривень, протягом підготовчого періоду команда жодного разу не виїжджала за межі області на тренувальні збори, а заборгованість клубу по зарплаті та платежах до бюджету становить 2 мільйони гривень. 17 липня стартує Чемпіонат України, а заявка на участь клубу ще досі не проплачена. ФК «Прикарпаття» – єдина команда, яка не приступила до підготовки до першості України».

На сьогоднішній день, за підрахунками фахівців, для нормального функціонуванню клубу потрібні, не враховуючи погашення заборгованості, кошти в сумі не менш, як 10 мільйонів гривень на покриття зарплат, премій за перемоги, виїздів на збори, проживання в готелях тощо. Крім того сьогодні футбольний клуб не має ні своєї бази, ні власного стадіону, оскільки стадіон «Рух» перебуває у власності міста Івано-Франківська, а випускники спеціалізованих ДЮСШ все більше потрапляють до інших українських команд, аніж до ФК «Прикарпаття».

Причина сьогоднішньої ситуації, на думку фахівців лежить в самих засадах, на яких створювався клуб. Угоду про його заснування свого часу підписали представники 5 структур: Виконкому Івано-Франківської міської ради, облдержадміністрації, асоціації «Футбол-Захід», студентського футбольного клубу «Факел» Івано-Франківського національного технічного університету, на базі якого створювалась команда та ректорату вказаного вишу. Втім, в подальшому більшість вказаних структур усунулась від фінансування діяльності клубу, переклавши цю проблему на плечі міської влади і асоціації.

«Ми провели переговори з Григорієм Суркісом, – повідомив президент асоціації «Футбол-Захід» та керівник клубу Анатолій Ревуцький, – він пообіцяв знайти нам спонсора. Мова йде про необхідних 10-12 мільйонів гривень та стадіон «Рух». Я сподіваюся, що відповідний договір невдовзі буде підписаний».

В свою чергу, обласна влада вбачає вихід із ситуації у створенні на базі ФК «Прикарпаття» акціонерного товариства. «В те, що мер Віктор Анушкевичус профінансує 12 мільйонів гривень, я не вірю, – зазначив голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, – Тим більше не факт, що його оберуть мером. Я пропоную, щоб це був акціонерний клуб: мерія міста стане акціонером, ОДА стане акціонером і підтягнути сюди бізнес. Акціонуємо, в терміновому порядку проплачуємо гроші за заявку на чемпіонат. Кажемо: хлопці, грайте, а тоді подумаємо і про премії».

Схоже, «підтягувати бізнес» планується адміністративними методами. Принаймні під час останньої колегії ОДА М.Вишиванюк дав доручення керівнику ДПА в області Віктору Рахмілю підготувати список потенційних акціонерів…

Автор: Сергій БІЛИЙ