друкувати


На Прикарпатті стартували міжнародні змагання юних рятувальників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-02 08:48:38

П’ятий міжнародний (десятий всеукраїнський) зліт-змагання юних рятувальників «Школа безпеки» урочисто відкрився сьогодні в Івано-Франківську.

В змаганнях які проходитимуть в мальовничій Яремчі, в умовах таборуваннях цьогоріч беруть участь 30 команд з усіх регіонів України, а також з Азербайджану, Білорусі та Литви.

Учасників змагань 8 днів житимуть у таборових умовах та вирішуватимуть, чия команда найвправніша у таких вправах, як: «бойове розгортання та гасіння пожежі», «пошуково-рятувальні роботи у зоні хімічного або радіаційного забруднення», «Пошуково-рятувальні роботи в умовах природного середовища», «надання медичної допомоги потерпілим», «рятування постраждалого з висотної будівлі» та «рятувальні роботи на водній акваторії». Крім того, програма збору включає проведенянизки науково-практичних конференцій, тренінгів, тестувань, екскурсії, сходження на гору Говерла та конкурс стіннівок, обрання містера і міс рятувальник-2010 тощо.

Організатором збору виступили Всеукраїнський громадський дитячий рух «Школа безпеки» спільно з Міністерством надзвичайних ситуацій та ГУ МНС в Івано-Франківській області.

Важливість цих змагань, - розповідає начальник головного управління МНС в області підполковник служби цивільного захисту Володимир Чернецький, - полягає в тому, що діти, які стали членами громадського руху «Школа безпеки» популяризують здоровий активний спосіб життя серед своїх однолітків. Вони вивчають і допомагають іншим вивчати правила безпечного поводження в повсякденному життя, а також як правильно і уміло діяти в надзвичайних ситуаціях».

Учасників змагань привітали заступник міністра надзвичайних ситуацій Андрій Бондаренко, завідувач сектором безпеки життєдіяльності Міністерства освіти України Андрій Марченко, перший заступник голови Івано-Франківської ОДА Василь Плав’юк, голова ВГДР «Школа безпеки» Алла Негрієнко, представники команд з Білорусі та Азербайджану, а також правлячий архієрей Івано-Франківської єпархії УГКЦ єпископ Володимир. Останній розповів, що в дитинстві також був активним учасником дружин юних пожежників, а вже дорослим проходив службу в підрозділах пожежної безпеки: спочатку у пожежній частині №2 м. Івано-Франківську, а пізніше – у воєнізованому пожежному загоні на залізниці.

Отримати максимум знань, нового досвіду та нові цікаві знайомства прагне під час змагань 16-річна спортсменка з Литви Анета Болюкевич і додає: «Ну, звісно, і cебе показати: показати, що ми також щось вміємо, що також талановиті, що дружня і наполеглива команда». І це прагнення вочевидь поділяють і решта учасників збору.

Автор: Сергій БІЛИЙ