друкувати


15 років тому залишив цей світ український співак Назарій Яремчук

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-30 04:15:48

15 років тому залишив цей світ український співак, лауреат Шевченківської премії Назарій Яремчук. Простий хлопець із Чернівців, який рано втратив батьків, за неповні 44 роки став кумиром усієї країни. Його українською піснею захоплювались у багатьох куточках планети, а він завжди повертався додому – на рідну Буковину.

Голос без обмежень, співак від Бога, душа України – так називають соліста ансамблю «Смерічка» Назарія Яремчука його друзі та близькі.

Він завжди мав контакт із публікою: відчував пісню і знав, чого від нього чекають прихильники. Цим і відрізнявся від сучасних українських виконавців. Так розповідає про свого товариша автор пісень Яремчука Олександр Злотник.

«Він брав пісню і співав її як мінімум 30 разів на публіці. Тільки потім він записував її. Він вже знав, що це шлягер, – каже композитор Злотник. – Сьогодні ж роблять інакше. Записують пісню, не розуміючи, як її сприймають люди. І вона йде у світ. І не завжди це успішно».

Талант світового масштабу

Талантом Яремчука захоплювались в Україні та за її межами. Його українська пісня лунала в Оттаві та Вашингтоні, в Афганістані та Індії, на Донеччині та рідній Буковині.

Композитори прагнули, щоб саме Назарій заспівав їхній твір. Співака ж хвилювало, щоб пісня не була порожньою.

Нерідко у тісному колі Назарій нарікав, що в Україні мало уваги приділяється розвиткові пісенної творчості, згадує ще один друг Яремчука, співак та композитор Павло Дворський.

«Йому заважало ставлення чиновників до пісні, – розповідає Дворський про Яремчука. – Він говорив, що пісню треба плекати, вкладати в те кошти. Тому що пісня є такий самий продукт, як вироблені трактори, космічні кораблі. Пісня – це духовний продукт».

Назарій Яремчук прийшов до ансамблю «Смерічка» у 1971 році. В цей час він близько товаришує з буковинським композитором Володимиром Івасюком.

Разом із Василем Зінкевичем Яремчук бере участь у зйомках мюзиклу «Червона Рута». Після виходу фільму на екрани про співаків заговорила вся країна.

Яремчукова «Родина» стала другим гімном України

Найвідоміші пісні Назарія Яремчука – «Стожари», «Гай, зелений гай», «Чуєш, мамо», «Батько і мати». А пісню «Родина» називають другим українським гімном.

Діти Назарія Яремчука – два сини та донька – пішли стопами батька, співають та пишуть музику. Вони розповідають, що співак був досить серйозним татком, водночас усі відчували його безмежну любов.

Старший син Назарія Яремчука Дмитро пригадує, що тато ніколи не повертався із гастролей без подарунка. «Коли він приїхав із концерту в Лаосі, привіз папугу, якого поклав у сумочку із дуже вишуканої соломки. Для мене це був найдорожчий подарунок, який тато коли-небудь дарував», – каже син співака.

Доля дала Назарієві Яремчуку короткий вік. 30 червня 1995-го в неповні 44 роки невиліковна хвороба забрала життя генія української пісні. Сьогодні у Чернівцях біля могили Назарія Яремчука зберуться його рідні та друзі, піднімуть чарку і обов’язково заспівають.

Автор: Ярина МАТВІЙЧУК
Джерело: Радіо Свобода