друкувати


Сік червоного буряка знижує кров'яний тиск

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-30 05:00:29

Останні наукові дослідження підтверджують, що сік червоного буряка знижує кров'яний тиск. Про це повідомляє американський медичний журнал Hypertension.

За даними автора дослідження Амріти Ахлувалії, професора у галузі фармакології судин Лондонської школи медицини, зменшення артеріального тиску фіксується впродовж 24 годин після вживання натурального лікувального засобу.

Медики пояснюють гіпотонічний ефект бурякового соку високим вмістом солей азотної кислоти - нітратів.

Нітрати - солі азотної кислоти неорганічного походження є не лише у буряках, зазначає видання, а й у шпинаті, салаті та інших овочах. Потрапляючи в організм людини, вони перетворюються в нітрити або окис азоту.

Вчені доводять, що час максимальної концентрації нітритів у крові відповідає найбільшому зниженню артеріального тиску пацієнтів.

Відтак, роблять висновок науковці, буряковий сік або ж нітратні капсули - це значно "здоровіший", природніший, аніж медикаментозний, засіб зниження артеріального тиску .

Сумна гіпертонічна статистика

Понад 25% усього населення земної кулі потерпає від підвищеного артеріального тиску. Учені прогнозують, що до 2025 року ця цифра зросте до 30%.

Згідно із офіційною статистикою, причиною 75% інсультів є підвищений артеріальний тиск. Саме він є причиною кожного другого випадку ішемічної хвороби серця.

Щороку лише у Британії від серцево-судинних хвороб умирає понад 110 тисяч хворих.

Фрукти й овочі неодмінно мають бути у меню кожної людини, яка дбає про власне здоров'я, - нагадують лікарі.

Що ж до тих, хто потерпає від хвороб серцево-судинної системи, то фруктово-овочевий компонент повинен стати невід'ємною частиною їхнього раціону.

А буряковий сік, зокрема, може стати дієвим природним, і що важливо, недорогим засобом не лише боротьби із гіпертонією, а й профілактики чи не усіх хвороб серцево-судинної системи.

Прикметним є факт, який вдалося встановити британським вченим.

З'ясувалося, що чоловічий та жіночий організми по-різному реагують на буряковий сік.

У представників сильної статі, зокрема, ефект зниження тиску значно помітніший.

Достеменну причину такої різниці вчені поки пояснити не можуть. Однак, не виключають, що жіночий організм, можливо, більше пристосований до природнього поглинання нітратів.

Дослідження тривають і науковці поки не поспішають ані робити передчасних висновків, ані давати будь-які конкретні рекомендації.

Джерело: BBC Ukrainian