друкувати


На Івано-Франківщині готують обласну програму «Житло для вчителів»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-29 05:15:45

Таке завдання поставив перед головами райдержадміністрацій і освітянами краю голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк на засіданні колегії ОДА під час заслуховування питання - про завершення минулого навчального року та підготовку до наступного. «Житло для вчителів» - обласну програму під такою назвою голова ОДА Михайло Вишиванюк доручив підготувати заступнику голови Руслану Гусаку, зазначивши: «Ми повинні бути союзниками вчителів у цій справі».

Вельми приємною звісткою для учасників колегії стало повідомлення директора Івано-Франківського центру оцінювання якості освіти, депутата обласної ради Богдана Томенчука про те, що більше 11 тисяч прикарпатських юнаків і дівчат уже стали студентами вишів, що 25 випускників шкіл за підсумками тестування з трьох предметів набрали по 200 балів, в тому числі багато найвищих балів здобуто з математики. За словами Богдана Томенчука, загальнодержавний показник «двохсотбальників» - 14 учнів.

Водночас на колегії ОДА зазначалося: дошкільним вихованням охоплено лише 52% прикарпатських дітей; на черзі до дитсадків перебувають 60 тисяч дошкільнят.

У новому навчальному році на 4 тисяч зменшиться кількість учнів, а, отже, зменшиться кількість класів і годин для вчителів. 50% вчителів області уже працюють з неповним навантаженням, і цей відсоток зростатиме. Частина вчителів залишиться без роботи, зокрема у Галицькому, Тлумацькому та Рогатинському районах. Проблематичним є забезпечення вчителів житлом. Не всі загальноосвітні навчальні заклади області оформили державні акти на право користуватися земельною ділянкою, що під школою. Одна із причин-відсутність коштів на це у місцевих бюджетах. Йшлося і про аварійність окремих шкіл, зокрема у Крилосі Галицького, Білоберізці Верховинського, Конюшках Рогатинського районів

Через відсутність коштів призупинено харчування дітей молодших класів у місті Яремчі і Долинському районі.

Проблемою є працевлаштування випускників ПТУ області. Міністерство освіти і науки України, яке фінансує ПТУ, заборгувало за енергоносії майже 2 млн грн. Прозвучала пропозиція – звернутися до Міносвіти щодо виділення зазначених коштів. Йшлося і про закупівлю твердого палива вугілля, для сільських шкіл по найнижчих цінах, 750 тис. грн, тоді як у минулому навчальному році такі закупівлі подекуди проводились за значно вищими цінами.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА