друкувати


Активісти Української молодіжної платформи покреслили Конституцію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-29 04:15:38

Непереливки дісталось Конституції України в її чотирнадцятий день народження. Молоді люди, одягнені в хірургічні маски, що одразу змусило багатьох перехожих згадати події минулорічної осені, спочатку обізвали її головним законодавчим органом, а потім без докорів сумління повикреслювали окремі її статті.

Як виявилось, в такий спосіб активісти громадської організації «Українська молодіжна платформа» проводили флеш-моб, яким намагались довести перехожим, що сьогодні окремі положення Основного закону України грубо порушуються владними чиновниками. При цьому кожен з учасників акції демонстрував плакат з описом конкретного факту порушення вимог конкретних статей Конституції і тут же викреслював відповідну статтю з тексту як таку, що фактично не діє. Так, на приклад, факт скасування обов’язковості використання української мови при тестуванні та здійснення Президентом Віктором Януковичем першої офіційної промови при вступі на посаду російською мовою відповідали викресленій статті 10, яка визначає українську мову державною в Україні; цитуючи вислів Прем’єр-міністра України Миколи Азарова про те, що, мовляв, жінкам не місце в Уряді, учасники флеш-мобу викреслили статтю 24, яка передбачає рівність усіх громадян перед законом незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання тощо.

«Ми опрацювали Конституцію, - розповідає учасниця флеш-мобу, яка назвалась Яною, - і знайшли деякі факти, які не відповідають статтям, тобто багато порушень, і сьогодні ми вирішили показати, що політики не завжди дотримуються законів, які вони прийняли. Наведені нами факти в принципі відомі людям і ми просто їх нагадали ще раз. Тому, можливо, люди подумають, самі для себе перечитають Конституцію і переконаються, наскільки її вона не відповідає дійсності»

Маски ж повинні були символізувати страх учасників акції перед репресіями про вільного висловлення своєї думки, які на їх переконання, можливі в Україні

Щоправда, так і залишилось незрозумілим, чому це основний закон раптом перетворився на вищий законодавчий орган, таємницею залишилось і те, чому анонсована на 13.00 акція розпочалася з 20-хвилинним запізненням.

Автор: Сергій БІЛИЙ