друкувати


На Прикарпатті від адміністративних штрафів до місцевих бюджетів надійшло майже 11 млн грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-29 03:15:58

Про проведену в області роботу щодо профілактики правопорушень, забезпечення законності, правопорядку та протидії корупції на червневому засіданні колегії ОДА доповідав .

За 5 місяців поточного року за допомогою до міліції Прикарпаття звернулося на 12% більше заявників, ніж за цей же період минулого року. Найбільше злочинів зареєстровано у місті Івано-Франківську та на території Яремчанської міської ради. У структурі злочинності переважають загальнокримінальні злочини, 43% з яких - крадіжки. Усього в області з початку року зареєстровано 2524 злочини, в тому числі 828 – «особливо тяжких» (ріст 11,1%). Показник розкриття злочинів - 86,8%. По всіх 19 убивствах встановлено осіб, які їх скоїли. Розкрито усі тяжкі тілесні ушкодження зі смертельними наслідками та зґвалтуваннями.

З початку року розкрито 3 організовані злочинні групи , 1 з яких - економічної спрямованості, що діяла у фінансово-кредитній сфері. За скоєні злочини затримані 12 осіб, 5 з яких уже позбавлено волі. Забезпечено відшкодування 65,1% завданих збитків, тоді як загальнодержавний показник складає 23,4%. Скеровано до суду 13 адміністративних протоколів на виконання Закону України «Про боротьбу з корупцією». Слідчі органи завершили розслідування 254 кримінальних справ, 41 з яких – за ознаками корупційних діянь щодо 16 службових осіб органів місцевого самоврядування, 6 держслужбовців, 10 співробітників органів внутрішніх справ, 4 ДПА, 2 працівників РДА, 3 лісової охорони, 2 пениціарних установ і 1-державної виконавчої служби. Корупціонери завдали збитків на суму 1 млн 683 тис. грн. З цієї суми під час досудового слідства відшкодовано 1 млн 236 тис. грн; накладено арешт на майно обвинувачених на 159 тис. грн.

За порушення вимог Закону України «Про боротьбу з корупцією» на підставі протоколів, складених правоохоронними органами області, суди притягнули до відповідальності 48 службовців.

У цьому році завершено розслідування 24 кримінальних справ стосовно депутатів районних, міських і сільських рад, голів сільських і міських рад за отримання хабарів, зловживання владою, зокрема пов’язані з вирішенням земельних питань, оренди та приватизації майна. Порушено 7 кримінальних справ стосовно посадовців органів влади та місцевого самоврядування; 93 особи притягнуто до відповідальності на підставі документів прокурорського реагування. 27 фактів корупції задокументовано у бюджетній сфері; сума збитків складає 4 млн 720 тис. грн.

Опротестовано 170 незаконних рішень. Перевірки виявили 14 фактів службових зловживань у діяльності працівників органів державного контролю. За їхніми наслідками порушено кримінальні справи. 196 посадовців притягнуто до відповідальності за документами прокурорського реагування.

За порушення податкового законодавства в бюджетній сфері порушено 38 кримінальних справ, 24 з яких скеровано до суду; відшкодовано до бюджету 7,2 млн грн; притягнуто до відповідальності 61 посадовець, 17 з яких були співробітниками органів контролю.

Управління СБУ в області в цьому році порушило 13 кримінальних справ. За вироками судів по чотирьох кримінальних справах у зловмисників вилучено матеріально-товарних цінностей на 2 093 360 грн. У сфері економіки викрито 380 злочинів; 302 справи скеровано до суду. Пред’явлено обвинувачення 302 особам, в тому числі 40 службовцям органів влади та контролюючих структур.

Начальник УМВС в області Василь Варцаба у своїй доповіді наголосив на потребі на «наведення порядку» щодо надання ліцензій пунктам прийому металобрухту, оскільки, за його словами, лише в цьому році скоєно 16 крадіжок кольорового металу. Зокрема, пункт прийому металобрухту працював на території однієї із шкіл Калуського району. З цього приводу голова ОДА Михайло Вишиванюк дав доручення підготувати розпорядження щодо змін у складі комісії з проведення перевірок діяльності пунктів прийому металобрухту і - «забрати ліцензії».

Йшлося і про задокументованих міліцією 196 фактів незаконного обігу наркотиків, в тому числі у навчальних закладах.

Приємною звісткою стала інформація головного міліціонера Прикарпаття про те, що в цьому році на 48% менше стало смертей на дорогах.

Водночас Василь Варцаба зазначив: у минулому році потреби міліції були профінансовані державою на 36%. З обласної програми профілактики злочинності прикарпатська міліція отримала лише 11% від запланованого. За його словами, надходження від штрафів склали більше 7 млн грн, з яких 3 млн 885 тис. поповнили місцеві бюджети.

Всього від адміністративних штрафів до місцевих бюджетів надійшло майже 11 млн грн.

Під час обговорення доповіді начальника УМВС в області Василя Варцаби письменник, лауреат Шевченківської премії Степан Пушик запропонував відновити практику охорони громадського порядку за участю народних дружин, зокрема з числа студентів, і цю пропозицію тут же підтримав голова ОДА Михайло Вишиванюк.

Йшлося і про невиправдане затягування із введенням у Коломиї патрульних військових . «Оскільки, як зазначив голова ОДА, «мер уже відсиджує свій час», Михайло Вишиванюк дав доручення голові Коломийської РДА Михайлові Негричу створити такі патрульні дружини, про які йшлося під час недавньої зустрічі з Міністром УМВС України.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА