друкувати


Загальна сума заборгованості із зарплати на Івано-Франківщині 12 347 тис. грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-29 02:15:49

Першим питанням порядку денного колегії ОДА, що відбулася 22 червня, і яка чи не вперше транслювалася у прямому ефірі ОТБ «Галичина», було - про стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях області.

У доповіді заступника начальника головного управління праці та соціального захисту населення ОДА, начальника управління праці Ярослави Ульванської зазначалося: за навмисну невиплату заробітної плати відкрито 22 кримінальні справи; 78 керівників притягнуто до адміністративної відповідальності; ініційовано розірвання контрактів з 4 керівниками підприємств-боржників комунальної форми власності.

За словами депутата обласної ради Ярослава Ульванської, станом на 1 червня загальна сума заборгованості із заробітної плати склала 12 347 тис. грн, що на 1,5% більше за попередню звітну дату.

В загальній сумі боргу 9 365,6 тис. грн, або 75,8% складає заборгованість працівникам економічно активних підприємств. 228,2 тис. грн – це заборгованість підприємств-банкрутів і 701,2 тис. грн боргу припадає на підприємства, які припинили свою діяльність у 2009-му та попередніх роках.

Не отримали заробітну плату в установлені терміни 4,8 тис. краян. В структурі загального боргу економічно активних підприємств 48,6% припадає на промислові підприємства області і 21,3% - на будівельні організації.

Зросла заборгованість з невиплати зарплати на у містах Івано-Франківську, Калуші, Яремчі, Калуському та Тлумацькому районах. Відсутні борги з оплати праці лише на підприємствах Болехівської міськради та Снятинського району.

З початку року відбулося зростання, на 37,9%, заборгованості із зарплати на підприємствах державної форми власності, яка на 1 червня склала 1,4 млн грн.

Найбільші підприємства-боржники державної форми власності перебувають у сфері управління Фонду Держмайна України – ДП «Калійний завод» ВАТ «Оріана» (9 639,5 тис. грн); Міноборони України – Івано-Франківське ДП «63-ий котельно-зварювальний завод» (410,9 тис. грн) та НАК «Надра України» – Калуська нафтогазовидобувна експедиція ДП «Західукргеологія»( 366,5 тис. грн). Як зазначалося, на згадані підприємства місцеві органи виконавчої влади «не мають повноважень впливу».

Невчасно виплачена зарплата на 17 підприємствах комунальної форми власності зросла з початку року на 62,1% і склала 1,7млн грн.

Найбільше заборгували своїм працівникам КП державна студія «Калуське міське телебачення» (240,8 тис. грн), Івано-Франківське ЖЕО №3 (207,8 тис. грн), ЖЕО № 6 (177,1 тис. грн) та КП «Рогатин-Водоканал» (190 тис. грн). Основна причина заборгованості ЖЕО - неповне відшкодування тарифами собівартості виробництва та надання житлово-комунальних послуг, борги бюджетних організацій і населення за отримані послуги.

Заборгованість перед колишніми працівниками 21 підприємства, що у стані банкрутства складає 2 280,2 тис. грн.

За словами Ярослави Ульванської, у провадженні державної виконавчої служби головного управління юстиції в області знаходиться 288 виконавчих документів по стягненню заборгованості із заробітної плати майже на 1,1 млн грн.

З цього приводу голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк сказав: «Загальновідомо, що найтяжчий, смертельний гріх - не виплатити людині заробленого. Зрештою, совість треба мати. З цим треба наводити порядок. Доконче».

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА