друкувати


В Івано-Франківську відбулося віче на відзначення одразу двох знаменних дат

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-29 09:31:30

Поєднати відзначення 14-ї річниці прийняття Конституції України і 69-ї річниці проголошення Ярославом Стецьком Акту відновлення Української держави вирішили організатори мітингу, що відбувся 27 червня на Вічевому майдані обласного центру.

В заході взяли учать близько двох сотень людей, переважно ветерани УПА, активісти обласних організацій ВУТ «Просвіта», Народного руху України, Української народної партії, Конгресу українських націоналістів, БЮТ та «Громадянської позиції».

Виступаючі: мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, голова обласної організації ВУТ «Просвіта» Степан Волковецький, екс-народний депутат Дмитро Захарук, голова Братства ветеранів ОУН-УПА Фотій Володимирський, голова обласного КУНу Богдан Борович – говорили про значення, яке мають обидві дати для українського сьогодення. «Головною метою акту відновлення української держави, - зазначив Ф.Володимирський, - було те, що ми продемонстрували усьому світові своє прагнення до незалежності».

Разом з тим, багато з учасників віча переконані, що сьогодні Конституція потребує захисту. Саме тому віче рясніло зовсім не святковими гаслами «Захистимо Конституцію – забезпечимо майбутнє», «Україна – не колонія», «Просвіта» проти державної зради» та ніші.

«При нинішніх темпах перекуповування голосів, - ділиться думками з журналістом Коломия ВЕБ Порталу прес-секретар обласної організації УНП Михайло Савлюк, - Ще трохи і правляча коаліція матиме в парламенті необхідних 300 мандатів, що дасть їй можливість по-своєму перекроювати Конституцію і от тоді вже над нашою державністю може нависнути цілком реальна, неприхована загроза знищення. Тоді вже загравання з північно-східним сусідом на кшталт поступок у питаннях базування флоту, закамуфльованих під перемогу у боротьбі за дешевий газ переростуть у цілком реальну здачу національних інтересів».

Під час мітингу капела бандуристів та інші вокальні колективи Міського народного дому виконали для його учасників народні пісні.

Автор: Сергій БІЛИЙ