друкувати


Івано-Франківськ і Краків стали ближчими

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-26 04:30:39

Переглядаю каталог творчих робіт викладачів і студентів Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника. Виданий українською та польською мовами, він ознаменовує непересічну мистецьку подію — виставку наших майстрів у Кракові, котра відбулася вперше і налічувала загалом 200 робіт. Роботи митців Інституту мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника спочатку експонувались у виставковій залі в передмісті Кракова, а через місяць їх перевезли до Краківського університету

Розмовляємо із завкафедри образотворчого мистецтва ім. Михайла Фіголя Богданом Бойком.

— Почалася наша співпраця тоді, коли міжнародний відділ нашого університету зорганізував зустріч університетських колективів Кракова та Івано-Франківська.  Згодом це вилилось у домовленість провести виставку творчих робіт наших викладачів і студентів у Польщі, адже за допомогою мистецтва найлегше налагодити тісні контакти, бо ж у найближчій перспективі ми матимемо обмін студентами. На стажування до Кракова поїдуть наші найкращі студенти п’ятого курсу, а польські — до нашого університету. Ректори вже підписали офіційну угоду. Краківський університет має кафедру образотворчого мистецтва, у нас є кафедри декоративно-прикладного мистецтва й образотворчого, тому їхнім студентам буде цікаво попрацювати у нас, виставити свої роботи, приміром, у художньому музеї чи у виставковій залі Спілки художників.

- Пане Богдане, в Івано-Франківську з виставковими залами — так собі, а  як у Польщі? Які ваші враження?

— О, там палаци. Я був на багатьох імпрезах, і не тільки в Україні, і скажу вам, що там прекрасні зали, яких у нас наразі нема. Приємно, що в Польщі нашу виставку відвідала інтелігенція, творча еліта, люди, які знаються на світових мистецьких тенденціях і мають серйозний вплив на польську культуру. Вони висловлювалися із захопленням про  роботи, котрі ми привезли.

- Що саме викликало їхнє захоплення?

— У них вже немає реалістичної школи, а наш інститут дає академічну реалістичну школу, і тому для них це цікаво. Ми сформували виставку таким чином, що роботи представляли  школу певного викладача і його студентів.  Виставили іконопис на склі Володимира Луканя, колористику Володимира Сандюка, графіку Миколи Павлюка, скульптуру Богдана Гладкого. Хочу відзначити також роботи викладачів Світлани Хміль і Вікторії Типчук, Петра Прокопіва, а також творчі, дипломні й кваліфікаційні роботи наших найкращих студентів, всіх не перечислити.
 
- Пане Богдане, як ви довезли роботи за кордон, чи довелося вам оплачувати дороге страхування?

— На щастя, всі організаційні та фінансові витрати узяв на себе ректорат, безпосередньо проректор із міжнародного співробітництва Ігор Цепенда, величезну допомогу надав наш ректор Богдан Остафійчук, директор інституту мистецтв Анатолій Грицан. Важливо, що подія дістала підтримку голови обласної ради Ігоря Олійника. Генеральним консулом України у Кракові є наш земляк з Галича  Михайло Бродович, він нас надзвичайно тепло приймав. Чому на цьому наголошуємо? Бо все  було дуже непросто, адже  ми  їхали вперше, не знаючи, як вивозити твори мистецтва за кордон. За законом, ми маємо сплатити мито, всі роботи мусять бути опечатані, процедура має безліч нюансів. Наші митники нас пропустили, а на польському боці все затягнулося, бо роботи переглядали  дев’ять годин, на щастя, Михайло Бродович надав гарантії, що роботи повернуться.

- Як на ваш погляд, що дала виставка для ваших студентів?

— Переконаний, що успіх, котрим супроводжувалася виставка, стане додатковим аргументом для наших майбутніх студентів, бо як я вже зазначив, у Краківському університеті, наприклад, є лише одна кафедра образотворчого мистецтва, і вони зацікавилися нашими спеціальностями — скульптурою, графікою, малярством, іконописом, реставрацією. Творчо обдарованим особистостям у нас можна знайти і зреалізувати себе.

Автор: Леся ТУГАЙ
Джерело: Газета «Галичина»