друкувати


Найкраще про свої проблеми знають молоді — активні, успішні, здорові й перспективні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-26 09:43:10

Напевне, найкраще про свої проблеми знають молоді — активні, успішні, здорові й перспективні. Саме таких ми шукали на вулицях міста Івано-Франківська, щоб запитати їх: з якими труднощами найчастіше стикаються молоді люди?   

Ярослав Штогрин, 25 років:


— Більшість молоді переживає депресію, яка зумовлена політичною й економічною ситуацією в країні та безробіттям. Важливою проблемою молоді є здоров’я, на яке окрім екології впливають алкоголь, куріння, наркотики, сучасні харчі, низький рівень виховання і культури, домінуюча причина цього — велика кількість українців, котрі емігрували шукати кращого життя за межами України, а дітей виховують близькі родичі.  Можна багато говорити про наші проблеми — вони є, були і будуть. Багато з них, безумовно, потрібно вирішувати на рівні держави, та все ж чимало можемо вирішити самі, головне — бажання. Я завжди кажу: «Хто хоче, той шукає можливість, а хто не хоче, той шукає причину».

Тарас Губернат, 21 рік:

— Перша та найболючіша проблема кожного студента-випускника — працевлаштування. Роботодавці вимагають величезного досвіду роботи. Та через навчання в університеті не виходить набиратись практичного досвіду. Загалом система освіти є досить гнилою, тому єдиний вихід для молоді — самоосвіта, оскільки університет не дає потрібних знань, якими можна було б заробити на шматок хліба. Звісно ж, не радує недостатня фінансова забезпеченість, коли без допомоги батьків дуже важко прожити.
Відчувається брак культурних заходів у місті, а ті, що проводяться, можуть добряче вдарити по гаманці, а тому залишається тільки «цмулити» пиво на лавочці, і то не в центрі, а десь у дворах, оскільки це вже заборонено.
Для соціально активної молоді досить гостро відчутний брак підтримки з боку нашої влади. Єдине, що радує, це те, що хоча б не сильно заважають. Є велика проблема з соціальною активністю молодих людей нашого міста, всі стають пасивними. Можливо, це якесь розчарування в житті, а можливо, проста байдужість до всього. Та з нею треба боротися!

Степан Старунчак, випускник  ІФНТУНГу:

— Сучасна молодь нині на роздоріжжі проблем, можливостей та перспектив, усі ми наче стоїмо на порозі чогось нового і незвіданого. Гадаю, найбільшою проблемою для сучасної молоді є невизначеність майбутнього, неможливість спрогнозувати розвиток подій завтра. На жаль, ми не можемо сподіватися на підтримку з боку держави у пошуках роботи чи житла, розпочинаючи власну справу чи створюючи молоду сім’ю. Тому українська молодь є унікальною і неповторною, бо, попри всі проблеми, перешкоди та шалений темп життя, ми не забуваємо про основне: ми — майбутнє держави, живемо і радіємо кожному дню, насолоджуємося приємним спілкуванням з друзями та просто йдемо вперед!

Автор: Ольга МОНЧУК
Джерело: Газета «Галичина»