друкувати


Шкільні атестати знову продаються?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-25 06:30:40

Дожилися. Нормальна оцінка в атестат коштує дві - дві з половиною тисячі гривень. І це в сільській школі Черкаської області», - каже депутат Верховної Ради Леся Оробець.

«Найдивніше було наштовхнутися на хабарництво в одному з найпрестижніших ліцеїв Києва, - додає член парламентського комітету з освіти від «Нашої України - Народної Самооборони». - Тільки сума вже вимірювалася в доларах...»

«Презенти за відмінні оцінки осідають у директора. Де цього немає - щасливий виняток», - розповідає Оксана Володимирівна, викладачка однієї зі столичних шкіл. Каже, що за вказівкою директора вимушена була ставити «скориговані» оцінки.

Олена Ігорівна викладає англійську у маленькому містечку. «Мене викликав директор і дав список учнів, яким треба ставити відмінно. Ніякого журналу переписувати не потрібно було, просто «ліпиш» їм п'ятірки - і все. Майже всі вони отримали медалі».

Такі заяви освітян почалися після змін правил вступу до вищих навчальних закладів у березні. Два роки підряд до ВНЗ вступали лише за результатами тестів. Цього року новий міністр освіти Дмитро Табачник наказав враховувати і середній бал шкільного атестата. Кожному абітурієнту 600 балів можуть принести тести і ще 200 - атестат.

«Старшокласникам стало нецікаво займатися всіма предметами в школі, з'явилося хамське ставлення до більшості вчителів, а королем усього став репетитор», - пояснює Дмитро Табачник причину відмови від вступу лише за результатами тестів.

Та Лілія Гриневич, одна з авторитетних експертів, яка запроваджувала тести по країні, застерігала: така велика вага шкільного атестата може повернути практику його купівлі.

Чи справді це повертається?

Ми запросили дані з початку року у Міністерства внутрішніх справ. У його складі діє Управління по боротьбі з економічною злочинністю, яке серед іншого має виловлювати хабарників і в школах та університетах.

«Немає про що говорити. За цей час ми виявили не більше п'яти випадків. Гучних немає», - розпочав розмову Валентин Зорба, оперуповноважений УБЕПу.

Чи це знімає підозри? Для того, щоб УБЕП зайнявся конкретним випадком, потрібен «сигнал» - заява від свідка чи потерпілого.

Якщо ні «свідки», ні «потерпілі» звертатися зі скаргами не поспішають, то й «сигналів» немає.

Тоді ми перевірили кількість медалістів. Зробили це за порадою громадської організації «Опора», що вже кілька років стежить за чесністю вступу. «Опора» вважає, що тести серйозно підірвали корупцію, і абітурієнтів, яких волохаті руки за вуха втягнули у ВНЗ, поменшало.

Ось які показники ми знайшли. У перший рік вступу лише за результатами тестів - 2008-й - «озолотилося» 20 220 11-класників. Але, окрім гордості батьків, ці медалі нічого не давали. І вже наступного - 2009 року - медалістів стало втричі (!) менше - 7 040.

При цьому, як стверджує очільник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук, багато з них не підтвердили свого «золота» на тестах. Так, у Львові тестування в школах завалило аж 70% медалістів - найрозумніших і найсильніших, здавалося б, учнів.

Що цього року?

Президент Національного Олімпійського Комітету Сергій Бубка міг би серйозно задуматися над тим, щоб на олімпіади відправляти не спортсменів, а 11-класників.

На відміну від українських олімпійців, які цього року отримали нуль цілих нуль десятих медалей у Ванкувері, українські випускники значно покращили свій минулорічний результат.

10 855 золотих медалей - на третину більше, ніж минулого року.

«За попередніми оцінками, у нас буде 141 медаліст. Але до кінця року їх буде ще менше».

Так говорив начальник управління освіти і науки Тернополя Олександр Остапчук у березні, ще до затвердження нових правил вступу. А в кінці травня медалі отримало не менше, а більше - 151 випускник.

Як їх могло стати більше? Медаль отримує той, хто має всі п'ятірки за останні два роки навчання. Відділ освіти має попередні дані про найкращих учнів міста - тих, у кого всі п'ятірки були за десятий клас і які мають всі «відмінно» й досі. Хтось із них не витримує дистанції і отримує четвірку - відповідно, залишається без медалі. Тому медалістів може бути лише менше, ніж очікувалося. Але аж ніяк не більше.

У Харкові золоті медалі отримали 339 випускників. Минулого року їх було в півтора рази менше - 197. Чернівці цього року пишаються 158 золотими медалістами. Минулоріч їх було майже вдвічі менше - 82. Львів - 284 проти 150. Волинь - 709 проти 679.

«Все вже було вирішено їх батьками з класним керівником і директором. Відчуваєш себе у лайні по вуха», - каже на умовах анонімності вчителька. Вона незаслужено наближала 11-класників до медалей, виставляючи, за наказом директора, відмінні оцінки зі свого предмету.

Журнали в ціні

Щоб сфальсифікувати атестат з мінімальним ризиком, треба переписати шкільний журнал. Тоді не треба пояснювати, чому учень, який так собі вчився, обернувся на золотого медаліста.

Щоб переписати шкільний журнал, треба купити новий. Ми вирішили дізнатися, чи зріс продаж цих шкільних атрибутів після змін до правил вступу.

За даними Міністерства освіти і науки, друком класних журналів для 5-12 класів займаються 11 компаній.

Коли ми почали їх обдзвонювати, виявилося, що сім припинили цим займатися, а ще дві взагалі зникли. Фактично друкують журнали лише харківське видавництво «Ранок» та Керченська міська друкарня. Більшість шкіл купують журнали «Ранку», який має розгалужену мережу магазинів.

Мене цікавить статистика продажів класних журналів за цей та минулий роки. Можете надати ці дані? - звертаюся до комерційного відділу «Ранку».

А з чого це я власне повинна давати таку інформацію? - непривітно відповідає менеджер на тому кінці дроту.

А Вам щось заважає?

Це комерційна таємниця.

Добре, я не вказуватиму назви Вашої фірми. Мені важливіше знати, чи справді Ви цього року продали журналів більше, ніж минулого.

Секунду.

Кілька хвилин чую у слухавці перемовини з кимось, а потім - категоричну відмову:

«Ви знаєте, нам суворо заборонили поширювати цю інформацію. Вибачте. І ще одне - Вам цю інформацію не надасть ні замдиректора, ні директор. Так що не старайтесь».

Але інформацію ми все ж отримали. Вона знайшлася у переписці ТОВ «Веста» (ця фірма володіє «Ранком») з іншим видавництвом.

Ось копія цього листа.

Тобто за два місяці перед випуском школярів продаж журналів, за якими формуються їхні атестати, зріс майже на чверть. Зауважте: порівнюються такі самі місяці перед випуском минулого року. Коли випускників шкіл було більше.

«МОН не збільшувало замовлення класних журналів, - відповів на запитання «Свідомо» міністр Дмитро Табачник. - Кількість журналів повністю відповідає потребі кожної школи. Зайвих ніхто не замовляв».

Насправді журнал може купити будь-яка людина. Навіть замовити на сайті того ж таки видавництва «Ранок». Ціна - 23 гривні 50 копійок.

Міністр заперечив можливість хабарництва взагалі: «Просто фізично неможливо переписати шкільні журнали за кілька років для підвищення середнього балу атестата. І навіть якщо виникнуть підозри, то можна провести вибіркові перевірки цих навчальних закладів. Я за своє життя ще ні разу не зіткнувся з ситуацією, коли шкільний вчитель просив взятку за оцінку. Для цього треба, щоб у змову вступили одразу 30 вчителів, директор і представники районних відділів освіти».

Зміни задля хабарів?

Два останніх роки випускники, їхні батьки та викладачі заявляли: корупція при вступі до ВНЗ відступає. Так стверджує Київський міжнародний інститут соціології, який опитував 11-класників, 1-курсників, батьків та вчителів шкіл. Це були саме ті роки, коли у ВНЗ можна було вступити лише за результатами тестів.

Тести не були досконалими. Два тижні тому сотні абітурієнтів обступили Міносвіти з вимогою перевірити завдання з англійської мови. Його не змогли вирішити не лише 11-класники, але й викладачі та носії мови.

Але замість покращення тестових завдань або впровадження тестування здібностей Міністерство обрало інший варіант - приймати за оцінками атестата, а з наступного року - через екзамени, які будуть проводити виші.

Чи дозволить це талановитим дітям з небагатих родин вступати до університету Шевченка чи в КПІ, що минулого року вдалося усім, хто набрав максимальні бали на тестах? А серед них, скажімо, був хлопчина зі звичайної школи у Шостці і школярка з містечка Ромни.

Чи систему змінюють задля повернення тотального хабарництва при вступі?

В Одеській юридичній академії, яку очолює Сергій Ківалов, ми знайшли дивну інновацію.

Приймальна комісія академії радить ознайомитися з програмою з основ правознавства. «В рамках профорієнтаційних заходів» - написано на сайті.

- Для чого? Ви збираєтеся іспит проводити вступний? - питаю у приймальній.

- Якщо Ви просто вступаєте в нашу академію, то ні. Якщо за направленням, скажімо, з місця роботи, то Вам треба буде скласти вступний тест з правознавства, плюс психологічний тест.

- Чекайте, а це хіба написано в умовах вступу, що затверджені Міністерством?

- У нас все законно. До побачення, всього найкращого.

Автор: Максим ОПАНАСЕНКО, бюро журналістських розслідувань «Свідомо», для «Галицького кореспондента»