друкувати


Прикарпаття попрощалося з останніми 465 тоннами небезпечного меланжу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-25 05:00:42

Останній потяг з залишками компоненту ракетного палива «меланж-27п» покинув 2294-й склад паливно-мастильних матеріалів поблизу станції станції Ценжів, Тисменицького району. Прощання з останніми тоннами отрути відбулось в урочистій обстановці, за участю заступника міністра оборони України Володимира Омельянчука, представників Форуму ОБСЄ, Секретаріату ОБСЄ, країн донорів проекту: військових аташе Норвегії та Данії, фахівців з Фінляндії, Польщі, Нідерландів, Німеччини, Угорщини, Російської Федерації.

Як повідомив, заступник міністра оборони В.Омельянчук, станом на 2008 рік на складах оборонного відомства України зберігалося 16,2 тисячі тонн різних типів меланжу, що на 30% перевищувало дозволену місткість сховищ. Небезпека полягала в тому, що більшість меланжу є некондиційним, з часом він перетворився на високо агресивну речовину, яка руйнує поверхні резервуарів, що в свою чергу створює загрозу витоку отрути, забруднення навколишнього середовища. «Першим сигналом для нас, - зазначив пан заступник міністра, - стала пожежа на базі збереження боєприпасів в Артьомовську в 2004 році, в Новобогданівці та Лозовій в 2008 році, що змусило Уряд всерйоз задуматись про стан зберігання небезпечних військових матеріалів і звернутись по допомогу до світового співтовариства.

Всього з ценжівського складу було вивезено близько 3200 тонн меланжу, з них 465 тонн цього разу. Під час церемонії прощання з останніми цистернами отрути бійці частини продемонстрували її учасникам основні епізоди процедури відвантаження компоненту у цистерни. В операції було задіяно 7 бойових розрахунків, 5 мотонасосних станцій, 3 магістральних трубопроводи, 1 пожедний і 1 санітарний автомобіль. Як зазначалось, кожна ланка збірного трубопроводу має довжину 6 м і важить 25 кг, кожен гнучкий рукав мотонасосної станції має довжину 8 м і важить 16 кг, тому процес перекачування рідини з резервуарів вимагає від його виконавців високого рівня фізичної підготовки. Під час демонстрації було зімітовано витік меланжу та ліквідацію його наслідків силами пожежного та санітарного розрахунків. Бійці останнього продемонстрували надання медичної допомоги умовному постраждалому.

Після імітації усі учасники операції з реального перевантаження та вивезення отруйної речовини, а це: військовослужбовці і працівники бази, персонал залізничної станції Ценжів, представники місцевих органів влади – були нагороджені цінними подарунками, нагородами та відзнаками Міністерства оборони України, подарунками від керівництва проекту ОБСЄ. Після вивезення меланжу військова частина, що обслуговує 2294 склад КРП підлягає розформуванню, а її територія – рекультивації і передачі Майданецькій селищній раді. «На потреби рекультивації, - повідомив журналісту «Коломия ВЕБ Портал» заступник голови Івано-Франківської ОДА Василь Брус, - сьогодні необхідно 9 мільйонів гривень, для передачі містечка на баланс, ремонту приміщень – 5 мільйонів гривень. Але в будь-якому випадку наша задача – зберегти містечко з його інфраструктурою». Як варіант розглядається можливість виставлення території на конкурс інвестиційних проектів. В будь-якому випадку про остаточну її долю можна буде говорити після відповідних консультацій з керівництвом Міністерства оборони, Західного оперативного командування та місцевих органів влади.

Наразі ж до кінця не вирішене питання, що буде з кількома десятками висококласних фахівців, які після розформування частини по суті залишаться без роботи…

Наступним етапом реалізації проекту, за словами пана Омелянчука та керівника Департаменту з питань менеджменту та фінансів Секретаріату ОБСЄ Шахіна Лаурітцена, стане повне звільнення від меланжу резервуарів на військовому складі паливно-мастильних матеріалів в місті Радехів, Львівської області, де в даний час зберігається близько 2900 тонн вказаної токсичної речовини. На даному етапі до країн-донорів: Фінляндії, Польщі, Нідерландів, , Чехії, Німеччини та Швеції – приєднаються також США та Угорщина. «Це особлива честь для нас, - зазначив з даного приводу представник угорської сторони, заступник начальника групи військових радників збройних сил Угорщині при Форумі ОБСЄ Ласло Сатмарі, - взяти участь у проекті. Адже компоненти радянських ракетних систем на сьогоднішній день становлять не стільки воєнну скільки гуманітарну та екологічну загрозу. При цьому до сих пір не відомо, який обсяг меланжу, що зберігається на території пост-радянських країн сьогодні підлягає утилізації».

Автор: Сергій БІЛИЙ