друкувати


25 червня у Івано-Франківську ОПОРА підводила підсумки кампанії громадського спостереження за ЗНО

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-25 03:00:47

25 червня 2010 року об 11.00 год. у м.Івано-Франківську, в конференц-залі Регіонального туристично-інформаційного центру (вул. Галицька, 4а), відбулася прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА, що присвячувалась підсумкам кампанії громадського спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням у Івано-Франківській області, яка є складовою загальнонаціональної кампанії і здійснюється за сприяння Міжнародного фонду «Відродження», Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance) та Проекту «Об’єднаємось заради реформ» (UNITER).

Цьогорічна організація та проведення зовнішнього незалежного оцінювання були забезпечені на значно вищому рівні порівняно з минулорічними кампаніями. Відповідальні особи за роботу пункту тестування, інструктори, обслуговуючий персонал використали цінний досвід, отриманий під час аналогічних заходів у 2008 та 2009 рр. Крім того, якщо знов порівнювати з попередніми роками, значно зменшилась кількість порушень з боку абітурієнтів (за інформацією Івано-Франківського РЦОЯО, кількість порушень зменшилась приблизно у 8 разів порівняно з минулим роком).

Серед основних проблем цьогорічного тестування Громадянська мережа ОПОРА відзначає наступні:

  • ріст неявки абітурієнтів порівняно з минулими роками, що стало причиною перевитрат коштів з державного бюджету на організацію ЗНО;

  • запізнення учасників ЗНО або поява на пункти тестування без документів, що позбавило їх права претендувати на студентський квиток у цьому році;

  • спроби використання мобільних телефонів, шпаргалок, посібників учасниками, що стало причиною анулювання робіт.

Причиною неявки, на думку Громадянської мережі ОПОРА, є зміни Умов прийому до ВНЗ, які отримали юридичну силу вже після закінчення терміну реєстрації учасників ЗНО. До минулорічних пільгових категорій абітурієнтів, які користувалися правом позаконкурсного вступу до вищих навчальних закладів України та могли не складати тестування, додалося дві. Абітурієнти, які закінчили школу до 2007 року включно та планують навчатися без відриву від виробництва (заочно), та особи, які складали ЗНО у 2008 та 2009 роках, отримали право вступу поза цьогорічним тестуванням. «Таким чином лише через не найвищу явку на тестування абітурієнтів Івано-Франківщини державний бюджет втратив 332 тис. 920 гривень, а по Україні ця цифра становить 13 млн. 378 тис. 300 гривень», – зазначає Іван Маруняк.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ СПОСТЕРЕЖЕННЯ:

  1. Поліпшити фінансування ЗНО. Оплата праці персоналу пунктів тестування є непомірно малою порівняно з відповідальністю, яку бере на себе персонал.. Варто враховувати й те, що відсутність фінансової мотивації може в майбутньому впливати на якість роботи відповідних працівників.

  2. Закріпити ЗНО на законодавчому рівні. Потребує врегулювання статус сертифікату, визначення правової відповідальності за порушення процедур залученими працівниками, затвердження результатів ЗНО як вступних іспитів до ВНЗ.

  3. Внести зміни до «Регламенту роботи пункту тестування» щодо поводження в рекреаційних зонах. Необхідно прописати можливість нагляду за учасниками в рекреаційних зонах та збільшити кількість чергових.

За детальнішою інформацією звертатися:

тел. (097) 729 07 09, (063) 628 67 68.

E-mail: i.marunyak@opora.org.ua

Іван МАРУНЯК – регіональний координатор кампанії спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням 2010 року в Івано-Франківській області