друкувати


З Прикарпаття вивезенно останню партію меланжу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-25 12:15:36

24 червня, відповідно до планів Міністерства оборони України і ОБСЄ, відбулась відправка до Російської Федерації останньої партії меланжу, який знаходиться на складі зберігання компонентів ракетного палива Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України, що дислокується в селищі Ценжів Івано-Франківської області.

На останню відправку прибули представники країн – донорів та потенційних донорів. Зокрема, заступник голови відділу по питанням міжнародної безпеки, обороного командування Данії Генрік Сторм, військовий аташе посольства Данії в Україні УвеХ ансен, координатор програми місії Фінляндії при ОБСЄ Йоганна Кетова, військовий аташе посольства Норвегії в україні Томмі Анре, радник посольства Республіки Польща в Україні Павел Гембскі, заступник керівника групи військових радників в постійній місії в Угорщині при ОБСЄ Ласло Сатамари. Делегацію від ОБСЄ очолив директор з менеджменти і фінансів Секретаріату ОБСЄ Шахін Лаурітцен.

До складу делегації від Міністерства оборони України увійшли представники Департаменту утилізації компонентів ракетного палива та ракет і боєприпасів, Департаменту міжнародного оборонного співробітництва, відділу екологічної безпеки, представники командування Сухопутних військ та сил підтримки Збройних Сил України. Очолив військову делегацію заступник Міністра оборони України Володимир Омельянчук.

- Це дуже визначна подія як для Збройних Сил України, так і для всієї нашої держави, - наголосив заступник Міністра оборони України Володимир Омельянчук. – Починаючи з листопаду минулого року вивезено 2 тисячі 930 тон меланжу. А зокрема остання партія меланжу з Ценжева складалась з 467 тон. В цьому році ми плануємо разом з ОБСЄ завершити роботу з вивезення меланжу з бази поблизу містечка Радехів, що на Львівщині. І ця робота разом з ОБСЄ та країнами донорами дасть можливість в цьому році зменшити на третину кількість запасів меланжу в нашій державі. А в значній мірі зменшить небезпеку для населених пунктів поблизу яких вони розташовані. Зараз всі ємкості, які є на території бази в Ценжеві порожні. А це означає, що проживання як у Ценжеві, так і в Івано-Франківську стало цілком безпечним.

Після вивезення меланжу частину де він зберігався буде розформовано. За словами командувача Західного Оперативного Командування герал-майора Юрія Думанського всі офіцери та солдати бази отримають призначення в інші частини Сухопутних військ ЗСУ та Західного Оперативного Командування і без роботи ніхто не залишиться. За тими, хто звільнений у запас залишається житлова площа яку вони займають у Ценжеві, а саме військове містечко буде передано до Майданської селищної ради Івано-Франківської області. Для рекультивації земель сьогодні потрібно 2 мільйони 460 тисяч гривень. За словами герал-майора Юрія Думанського ці кошти передбачені у бюджеті і з його наповненням будуть виділятись на заплановані потреби. Роботи з рекультивації розпочнуться наступного ж дня після відправки останнього потягу з меланжем.

По завершенню процедури вивезення меланжу всі військовослужбовці, які безпосередньо приймали участь у завантаженні цього окислювача ракетного пального, та представники ОБСЄ і російських заводів, отримали відзнаки Міністерства оборони України, які їм вручив заступник Міністра оборони України Володимир Омельянчук. Зокрема відзнаку Міністерства оьорони України «Знак Пошани» отримали Директор Центру організації безпеки і співробітництва в Європі з попередження конфліктів Герберт Зальберг, генеральний директор ЗАТ «Техноазот» Сергій Ушаков, заступник генерального директора ЗАТ «Техноазот» Володимир Арутюнян, заступник генерального директора по управлінню підприємством федерального казенного підприємства «Завод імені Свердлова» Олег Корпатенко. Відзнакою Міністерства оборони України «За Сприяння збройним Силам України» були нагороджені проектний менеджер Секретаріату ОБСЄ Маттеус Герцен, співробітник з координації проектів ОБСЄ Леонід Калашнік, заступник проектного менеджера секретаріату ОБСЄ Антон Мартинюк експерт ОБСЄ Олег Прокопенко та експерт ОБСЄ Райнер Радлофф.

Нагадаємо, що перша партія меланжу була вивезена з Прикарпаття 21 січня цього року. Вивіз окислювача ракетного палива з Прикарпаття став можливим завдяки ратифікації Верховною Радою Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та Організацією з безпеки та співробітництва в Європі щодо проекту ОБСЄ – Україна стосовно утилізації запасів меланжів (компонентів ракетного палива) у березні 2009 року. Відповідно до міжнародного контракту, підписаного 16 вересня 2009 року в рамках цього Меморандуму, буде утилізовано 3,168 тисячі тонн меланжу.

У спадщину від Радянського Союзу Збройним Силам України залишилося майже 16,7 тисячі тонн надлишкових та некондиційних компонентів ракетного палива (КРП), більшість з яких складають меланжі (Меланж-20Ф, Меланж-20і, Меланж-20К, Меланж-27і, Меланж-27П).

Автор: Підполковник Тарас ГРЕНЬ, Західний регіональний медіа-центр МО України