друкувати


Рекламувати ліки в Україні, можливо, скоро стане незаконним

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-24 05:05:51

Рекламувати ліки в Україні, можливо, скоро стане незаконним. Реклама лікарських засобів є не лише набридливою, але й може завдати серйозної шкоди здоров'ю довірливим споживачам, твердять депутати, які пропонують змінити законодавство.

Автор законопроекту - депутат від Партії регіонів, голова комітету з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва.

Політик проти реклами

Вона пояснює свою ініціативу тим, що в Україні дуже багато фальсифікованих препаратів, а також ліків, ефективність яких не підтверджено.

Тетяна Бахтєєва каже: "Великий відсоток препаратів, що у нас сьогодні продаються за рекламою, навіть не зареєстровані, і дуже часто завдають значної шкоди організму. Іноді від цього бувають дуже складні наслідки, ускладнення, іноді бувають навіть реанімаційні відділення".

За оцінками фахівців, серед препаратів, що найбільше рекламуються в Україні, – засоби для схуднення та омолоджувальні засоби. Крім того, останнім часом почастішала реклама, що обіцяє одужання від таких хвороб, таких як рак та серцево-судинні захворювання.

Фармацевт за рекламу

Представники ж фармацевтичних компаній кажуть, що на екран не може вийти реклама неліцензійних препаратів, оскільки в Україні є жорсткі закони, які регламентують рекламу лікарських засобів.

На їхню думку, основну ж шкоду споживачу завдає реклама так званих дієтичних добавок, які хоч і позиціонують себе як лікарські засоби, але формально є спеціальними харчовими продуктами, а тому підпадають під загальні закони про рекламу. Тому ця заборона їх не торкнеться, сказав в інтерв'ю Бі-Бі-Сі продакт-менеджер однієї з фармацевтичних компанії Максим Алтонін.

"Тут є жорсткі закони, що регламентують рекламу лікарських засобів як таких, - твердить він. - Реклама може бути неетичною і порушувати певні норми закону – тоді моментально встановлюються санкції компаніям. І це правильно! Якщо говорити про рекламу як таку – то це інформація для пацієнтів. На екран потрапляють безпечні препарати, зареєстровані не території України".

Однак у разі, якщо рекламу медпрепаратів усе ж заборонять, фармацевтичні кампанії від цього серйозно не постраждають, каже пан Алтонін: "Фармацевтичний бізнес як такий не постраждає, постраждають продажі окремих брендів, і, на мою думку, споживач, оскільки доступ до інформації буде обрізаний. Якщо говорити про європейські компанії, то вони рекламують не лише препарат, але й говорять про проблему. Наприклад, проблема ерективної дисфункції. Багато чоловіків не знають взагалі, чи існує вирішення такого питання. Якщо рекламується не препарат, а проблема, то це – також інформація, що допомагає, спрямовує пацієнта до лікаря".

Лікар проти реклами

Водночас, дитячому лікарю Євгену Комаровському ідея депутатів подобається.

Для того, що у нас рекламують, просто не знайшлося місця на ринках західних країн, каже він: "Я вважаю, що реклама ліків у засобах масової інформації, орієнтованих на усіх підряд, однозначно не потрібна. Часто-густо ліки, що рекламують, – це ліки, які не застосовують ніде у світі, вони ніде у світі не потрібні, тому їх рекламують тут".

Автор: Ганна КУНДІРЕНКО
Джерело: BBC Ukrainian