друкувати


Із сьогоднішнього дня 2 сховища в Україні стають вільними від меланжу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-24 05:15:21

Із сьогоднішнього дня два сховища в Україні – Калинівка і Ценжів стають вільними від меланжу, і це «надзвичайно важливий проект» для безпеки не тільки України, а й Європи. Про це заявив в Івано-Франківську директор із менеджменту і фінансів секретаріату ОБСЄ Шахін Лаурітцен.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, остання партія меланжу з Івано-Франківщини завантажена у цистерни і сьогодні після обіду буде відправлена на утилізацію в Російську Федерацію.

Спостерігати за процесом приїхали представники країн-донорів, Євросоюзу та НАТО, а також Кабінету Міністрів і Міністерства оборони України.

Вивезення окислювача ракетного палива з Прикарпаття здійснювався на основі Меморандуму про взаєморозуміння між урядом України та Організацією з безпеки та співпраці в Європі у рамках проекту ОБСЄ-Україна стосовно утилізації запасів меланжу.

У спадщину від Радянського Союзу Збройним Силам України залишилося майже 16,7 тисячі тонн надлишкових та некондиційних компонентів ракетного палива, більшість з яких складають меланжі.

Вже утилізували близько тисячі тонн з Калинівки Вінницької області, завершується вивезення 2330 тонн з Ценжева Івано-Франківської області.

Наразі залишається ще меланж у Радехові Львівської області, Шевченковому Харківської, Білій Церкві Київської та Любашівці Одеської області.

За словами заступника міністра оборони України Володимира Омельянчука, від ОБСЄ отримали проект додаткової угоди щодо вивезення за кошти Організації меланжу з бази у Радехові – майже три тисячі тонн. Уже надійшли кошти з деяких країн-донорів. Вивезення меланжу з Львівщини планують завершити цього року.

Джерело: Радіо Свобода