друкувати


У закордонному українстві негативно оцінили діяльність Віктора Януковича та його команди

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-24 01:30:44

У закордонному українстві негативно оцінили діяльність Президента Віктора Януковича та його команди, які, на думку представників діаспори, ведуть антиукраїнську політику.

Про це вчора заявляли делегати третього Міжнародного конгресу української діаспори, який розпочався у Львові. Понад 400 представників світового українства з 28 країн світу з 23 до 25 червня обговорюватимуть питання національної ідентичності українця за кордоном, нові виклики у сучасному світі, які постають перед громадами, вироблятимуть програму своєї діяльності.
Представники закордонного українства дуже чітко висловили свої критичні думки щодо політики нової влади в Україні.

Вони заявили, що Президент Віктор Янукович та його команда відійшли від проєвропейських і євроатлантичних прагнень України, підписали антиукраїнський документ щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії у Криму, ініціюють ідею об’єднання компаній «Нафтогаз» і «Газпром», посилили контроль над ЗМІ, а ще поставили під сумнів героїзм українських провідників Степана Бандери і Романа Шухевича.

Учасники конгресу також вимагають від Віктора Януковича повернути на президентський сайт тематичний розділ про Голодомор в Україні в 1932–1933 роках.

В Україні потрібно захищати українську мову – діаспора

Російська мова в Україні не потребує захисту, як це наголошує українська влада, навпаки, потрібно захищати українську мову, наголосила в інтерв’ю Радіо Свобода голова Європейського конгресу українців Ярослава Хортяні.

«Ми відчуваємо, що скоро доведеться не нас підтримувати за кордоном, а велика допомога потрібна буде українцям в Україні, яких дедалі більше нова влада заганяє у глухий кут. Я бачу, до цього все йде, і не можна цього допустити», – каже вона.

Учасники конгресу не мали до кого апелювати, оскільки високі посадовці від уряду та президентської Адміністрації не прибули на зібрання. У вітальній телеграмі Віктор Янукович зазначив, що влада налаштована на діалог, і запевнив українську діаспору, що в Україні державною мовою буде українська.

Однак поет Дмитро Павличко зауважив: «Але не сказано, що українська мова буде єдиною українською мовою. Українську мову виводять з ужитку силою вказівок Президента. Нинішній уряд проти усього, що робить українська діаспора».

Українська діаспора мала б працювати ще активніше

Американка українського походження Роксолана Тим’як-Лончина каже, що українська діаспора має активно працювати попри зміну політики в Україні.

«Наші бажання, наш націоналізм у діаспорі не змінився. Може, ми маємо сильніше попрацювати і не віддалятись від України, а, навпаки, стосунки з українцями мають бути ближчими. Важливо, щоб закордонні українці могли краще вивчати українську мову, бо це корінь народу. Мені важливо, щоб мої діти говорили українською, бо так вони будуть чутися українцями», – каже вона.

За даними конгресу, українська діаспора у світі налічує 20 мільйонів українців. А це майже половина населення України, і до думки світового українства Президент зобов’язаний дослухатись, як це роблять перші особи цивілізованих держав, зазначали учасники зібрання. Адже українці за кордоном презентують Україну.

Автор: Галина ТЕРЕЩУК
Джерело: Радіо Свобода