друкувати


Світові ритейлери більше не вважають Україну привабливою для інвестування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-24 09:25:18

Україна вперше за останні 7 років не потрапила до списку найбільш привабливих країн для інвестицій у роздрібний бізнес, який публікує міжнародна консалтингова компанія AT Kearney.

Звіт AT Kearney "Індекс розвитку глобального ритейлу-2010" складається за даними опитування найбільших світових компаній з 2002 року. Він публікується раз на рік і містить список 30 найбільш привабливих країн для інвестицій у роздрібний бізнес.

Якщо в 2006 році Україна опинилася на четвертому місці в переліку найбільш привабливих регіонів за версією AT Kearney, цього року країна не увійшла навіть до тридцятки, пише "Комерсант-Україна" у статті "Украина ушла с торговых путей".

У 2007 році країна була на п'ятому місці, а в 2008-2009 роках внаслідок світової фінансово-економічної кризи одразу опустилася на 17-е.

Невисоку привабливість України в останні роки експерти AT Kearney пояснювали поганою інфраструктурою, зайвою бюрократизацією, політичною нестабільністю і високою інфляцією. Але тоді у звіті все одно зазначалося, що країна гідна уваги інвесторів, особливо тих, хто має бізнес в Росії, а також нехарчовий ритейл.

Цього року лідером рейтингу став Китай, що повернувся на цю позицію через вісім років. Привабливими вважаються й інші країни БРІК (Бразилія, Росія, Індія). Зріс інтерес до Кувейту, Уругваю, Албанії та Македонії.

"Слабкі темпи зростання, сильна конкуренція і зниження лояльності споживачів у розвинених країнах призвели до того, що великі торговельні оператори звернули ще більшу увагу на глобальну експансію", - наводяться у звіті слова партнера AT Kearney Мірко Варшуна.

Східна Європа не втратила своєї привабливості для світового ритейла, проте єдиної стратегії для експансії в цьому регіоні немає.

"Особливим викликом для торгових компаній, що планують вихід на ринок Південно-Східної Європи, стане розробка індивідуальної стратегії для кожної країни", - зауважив Мірко Варшун.

Відсутність України в списку експерти пояснюють падінням купівельного попиту.

"Весь 2009 роздрібний ринок України показував падіння. I квартал цього року теж не приніс позитивних результатів", - нагадала аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко.

За даними Держкомстату, в 2009 році роздрібний товарообіг в Україні становив 229 900 000 000 грн, що на 20,6% менше, ніж у 2008 році. У I кварталі обсяг роздрібного товарообігу в порівняльних цінах знизився на 3,1% - до 55,3 млрд грн.

За словами директора департаменту торгової нерухомості Colliers International в Україні Наталії Кравець, чималу роль зіграли також слабкий розвиток і закритість ринку торгової нерухомості.

"Останні три роки, незважаючи на те, що Україна була в першій і другій десятці списку, глобальні ритейлери так і не реалізували свої плани з розвитку в нашій країні", - пояснила вона. "У наступному році ситуація буде змінюватися, але обсяги торгівлі навряд чи досягнуть рівня 2008 року, оскільки немає підстав очікувати значного зростання доходів населення і пожвавлення ринку кредитування", - спрогнозувала Тамара Левченко.

Узагальнюючи пронози експертів, покращення нинішньої ситуації можна очікувати лише після пом'якшення умов кредитування і підвищення платоспроможності населення.

Джерело: ТСН.ua