друкувати


24 червня з Прикарпаття вивезуть останню партію меланжу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-23 10:30:47

Відповідно до планів Міністерства оборони України відправка останньої партії меланжу, який знаходиться на складі зберігання компонентів ракетного палива Західного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України, що дислокується в селищі Ценжів Івано-Франківської області, відбудеться 24 червня.

Очікується, що на останню відправку прибудуть представники країн – донорів, та потенційних донорів. Зокрема планується запросити Швеції, Данії, Норвегії, Фінляндії, Чехії, Польщі, Іспанії, Німеччини, Сполучених Штатів Америки, Євросоюзу та НАТО. За попередньою інформацією делегацію від ОБСЄ очолить директор центру ОБСЄ з попередження конфліктів посол Герберт Зальбер. Для участі у заході також запрошені представники Кабінету Міністрів України, Ради Національної Безпеки та Оборони, Міністерства Закордонних справ України. До складу делегації від Міністерства оборони України увійдуть представники Департаменту утилізації компонентів ракетного палива та ракет і боєприпасів, Департаменту міжнародного оборонного співробітництва, відділу екологічної безпеки. Представники командування Сухопутних військ, та сил підтримки Збройних Сил України. Очолить військову делегацію заступник Міністра оборони України Володимир Омельянчук.

Нагадаємо, що перша партія меланжу була вивезена з Прикарпаття 21 січня цього року. Вивіз окислювача ракетного палива з Прикарпаття став можливим завдяки підписанню Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та Організацією безпеки та співробітництва в Європі щодо проекту ОБСЄ – Україна стосовно утилізації запасів меланжів (компонентів ракетного палива) 16 вересня 2009 року. Відповідно до цього міжнародного контракту буде утилізовано 3,2 тисячі тонн меланжу. У ході реалізації цього договору вже утилізовано 2330 тонн меланжу.

У спадщину від Радянського Союзу Збройним Силам України залишилося майже 16,7 тисячі тонн надлишкових та некондиційних компонентів ракетного палива (КРП), більшість з яких складають меланжі (Меланж-20Ф, Меланж-20і, Меланж-20К, Меланж-27і, Меланж-27П).

Меланж – це багатокомпонентна суміш азотної кислоти, окисів азоту та інгібіторів корозії. Летюча, агресивна, високотоксична та гігроскопічна рідина, що застосовується як окислювач ракетного пального у рідинно-паливних ракетних двигунах. Окислювачі на основі азотної кислоти не горять та не вибухають, але вони викликають самоспалахування деяких горючих матеріалів, у тому числі ракетного пального.

До початку проекту з утилізації меланжу близько 16 тисяч тонн надлишкових та некондиційних меланжів зберігалися на 6 складах ракетного палива Збройних Сил України. В рамках спільного проектів між ОБСЄ та Міністерством оборони України заплановано утилізувати надлишкових та некондиційних компонентів ракетного палива меланж типу 20Ф, 20і, 20К, 27і та 27П в Калинівці Вінницької області – близько 1 тисячі тонн, у Ценжеві Івано-Франківської області – понад 2,2 тисячі тонн, у Радехові Львівської області – понад 2,9 тисячі тонн, у Шевченковому Харківської області – понад 4,2 тисячі тонн, у Білій Церкві Київської області – понад 1,3 тисячі тонн і в Любашівці Одеської області – понад 3 тисячі тонн.

Склад ракетного палива поблизу селища Ценжів було сформовано у 1961 році. Його головним завданням було зберігання та розподіл компонентів ракетного палива. Після розпаду Радянського Союзу колектив бази одностайно в числі перших військових частин присягнув на вірність народові України. Тут у 40 резервуарах зберігалось близько 2,2 тисячі тонн меланжу. Всі роботи по перекачуванню ракетного окислювача колектив бази здійснював лише штатною технікою, яка стоїть на озброєнні в цій частині. Уся техніка перед її використанням пройшла необхідне обстеження та сертифікацію, а весь обслуговуючий персонал отримав допуск до робіт з отруйними та небезпечними речовинами. Для вивозу меланжу, що зберігається у Ценжеві, потрібно було 40 залізничних цистерн. Після розформування частини на її території буде проведено всі роботи з очищення та відновлення ґрунту.

Автор: Підполковник Тарас ГРЕНЬ, Західний регіональний медіа-центр МО України