друкувати


На Прикарпатті вживаються профілактичні заходи щодо недопущення африканської чуми

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-22 04:15:06

«Свиняча» тема в медицині дедалі стає все більш поширеною. Ще не до кінця забулися пристрасті навколо пандемії так званого «свинячого» грипу H1N1, як на горизонті зажевріла нова загроза, головну роль у якій знову ж таки віддано П’ятачку.

Йдеться про епізоотію африканської чуми серед свиней, випадки захворювання на яку зафіксовано вже в Ростовській області Російської Федерації, всього в 150 кілометрах від кордону України. «Здоров’ю людей, – розповідає «Експресу» начальник Івано-Франківського міського управління ветеринарної медицини Микола Сендецький, – це захворювання не є небезпечним. Африканська чума вражає лише свиней і через це може завдати значних економічних збитків. В разі виявлення випадку захворювання тварин на вказану хворобу все поголів’я свиней в радіусі 20-30 кілометрів навколо підлягає знищенню. Крім того, це тягне за собою обмеження для країни на торгівлю м’ясопродуктами».

Вперше на території колишнього СРСР спалахи африканської чуми було зафіксовано в квітні 2007 року в Грузії. Тоді на неї захворіло близько 60 тисяч голів свиней, з яких померло близько 59 тисяч, що зі слів пана Сендецького дає підстави говорити про майже 100-відсоткову летальність хвороби. Наприкінці 2009 – на початку 2010 років епізоотія охопила Ставропольський та Краснодарський краї Російської Федерації і от зараз докотилася до Ростовської області, яка безпосередньо межує з Україною.

«На 1 травня цього року, – зазначає ветеринарний чиновник, – на території області нараховувалось 243 тисячі голів свиней, з них 117 тисяч – у колективних і 126 тисяч – у приватних сільськогосподарських господарствах. В даний момент усі ці господарства на режим роботи закритого типу. Вживаються профілактичні заходи, стан здоров’я тварин постійно контролюють санітарний лікар».

Автор: Сергій БІЛИЙ