друкувати


На Прикарпатті понад 50% державних службовців — це молоді люди віком до 35 років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-22 07:30:15

Процеси розвитку якісно нового інституту державної служби в Україні розпочалися 1993 року, коли вперше постало завдання створення ефективно функціонуючого апарату держави. 16 грудня 1993 року був прийнятий Закон України «Про державну службу» та утворено Головне  управління державної служби України для проведення єдиної державної політики та функціонального управління державною службою. А з 2003 року встановлено професійне свято День державної служби, яке відзначається щорічно 23 червня — у День державної служби Організації Об’єднаних Націй.

За період діяльності Головдержслужби України підготовлено низку нормативно-правових актів щодо прийняття та проходження державної служби, утворено мережу навчальних закладів, що здійснюють навчання, перепідготовку та підвищення кваліфікації державних службовців, у тому числі Школу вищого корпусу державної служби України, яка  сприяє становленню і розвиткові вищого корпусу управлінців, реформуванню державного управління.

На Прикарпатті понад 50 відсотків державних службовців — це молоді люди віком до 35 років, котрі здобули освіту якщо не в Національній академії державного управління при Президентові України чи регіональних інститутах, то в магістратурі державної служби Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Щороку в межах двох тисяч посадовців підвищують кваліфікацію в івано-Франківському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.

Усього ж в області працюють понад сім тисяч державних службовців. Майже всі — місцеві, тобто знають  специфіку нашого краю і сумлінно виконують свої обов’язки.

Сьогодні, коли відбувається формування української управлінської еліти, здатної забезпечити перетворення України в розвинену правову європейську державу, актуальним питанням  є забезпечення умов для того, щоб кожну ланку державного управління формували патріотично налаштовані фахівці з високим рівнем духовної культури. Не забуваймо слова українського діяча В’ячеслава Липинського, який  стверджував: «Творити владу можуть тільки люди моральні, то єсть люди, які глибоко, всіма фібрами своєї душі вірять, що те, що вони творять, єсть правда, єсть добро. Люди, які своє особисте життя зв’язують з перемогою тієї правди і того добра».

Вже підготовлено проекти нормативно-правових актів, які забезпечать швидкий і ефективний рух на шляху до модернізації урядової машини. Вона стосуватиметься, зокрема, системи центральних органів виконавчої влади, де передбачається скорочення їх чисельності зі збереженням професіоналів; системи державної служби — з метою розмежування політичних і адміністративних посад;  професійного розвитку державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, де передбачається забезпечити високий рівень професійної компетентності управлінських кадрів упродовж усієї їхньої професійної діяльності шляхом безперервного навчання фахівців у сфері державного управління та ін.

Державні службовці Прикарпаття зустрічають своє свято з вагомим багажем професійних і творчих досягнень Це дає мені підстави щиро подякувати їм за сумлінну працю. Ваш професіоналізм, завзяття, патріотичне ставлення до справи є запорукою надання високоякісних послуг людям.
Добра, щастя, життєвого добробуту вам і вашим родинам!

Автор: Ярема ПЕТРІВ
Джерело: Газета "Галичина"