друкувати


М.Азаров: Злиття українського Нафтогазу і російського Газпрому не буде

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-21 04:27:26

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що злиття українського Нафтогазу і російського Газпрому не буде.

Така заява голови українського уряду пролунала в телеефірі у відповідь на слова керівника Газпрому Алексєя Міллєра про те, що злиття Нафтогазу і Газпрому стане наступним етапом після створення між ними спільного підприємства.

"Ніякого злиття не буде. Але буде пошук організаційної форми, яка дозволить... синтезувати ефект роботи нашого Нафтогазу і Газпрому", - заявив Азаров.

Президент Газпрому А.Міллєр заявив у суботу, що Україна і Росія вже домовилися створити на паритетних засадах газове спільне підприємство, куди, за його словами, повинна увійти газотранспортна система України.

Як Газпром бачить злиття з Нафтогазом

Спільне підприємство Газпрому й Нафтогазу, за словами голови Газпрому, можливе лише за умови злиття двох компаній. Алєксєй Міллер твердить, що нинішня форма співпраці – це перший етап, а наступним буде злиття.

Керівник Газпрому розповів, що до складу спільного підприємства з української сторони увійдуть газотранспортна система й видобувні активи, з російського боку - тільки видобувні активи.

"З боку Газпрому - родовище з запасами, еквівалентними активам, внесеним українською стороною. Очевидно, йдеться про одне велике родовище. Партнерам належить уточнити вартість внесених у СП активів, підрахувати вартість запасів і визначити, яке це може бути родовище," - повідомив пан Міллер.

Вперше злиття двох компаній у кінці квітня запропонував російський прем’єр Путін.

Критики в Україні кажуть, що будь-яке об’єднання означатиме поглинання Газпромом Нафтогазу. У Кремлі переконані, що об’єднання компаній означає не поглинання, а створення нового підприємства.

Міністр енергетики Бойко наполяє, що співпраця з Газпромом буде виключно на паритетних основах і, з урахуванням національних інтересів України. Він також відкидає припущення, що злиття може призвети до банкрутства Нафтогазу.

Президент Янукович раніше заявляв, що об’єднання Газпрому і Нафтогазу можливе лише на паритетній основі.

А президент Медвєдєв твердив, що можливе об'єднання окремих "ланок" Газпрому і Нафтогазу.

Альтернативна труба до Європи

Тим часом Росія підписала меморандум з італійською компанією Eni, який дозволяє французькому підприємству EDF увійти в проект будівництва морської частини проекту "Південний потік".

У документі також прописані обсяги газу, які "Газпром" постачатиме для реалізації на європейському ринку.

Угоду підписали у Санкт-Петербурзі президенти Росії та Франції Дмітрій Медвєдєв та Ніколя Саркозі.

Мета "Південного потоку" - оминути Україну і Білорусь і транспортувати газ дном Чорного моря через Болгарію до Південної та Центральної Європи.

Джерело: BBC Ukrainian