друкувати


Чи добре говорить ваша дитина?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-21 03:45:03

Мова — один з найцінніших дарів, даних людині Господом. Адже за  допомогою мови люди спілкуються між собою і зі своїм Творцем, адаптуються до оточення.

На жаль, останніми роками щораз більше зустрічаємо дітей дошкільного віку, які не володіють певними мовленнєвими навичками, тобто все розуміють і сприймають, але не можуть висловити вголос. Це призводить до певної їхньої ізоляції в соціальному середовищі. Як допомогти таким дітям і куди звертатися їхнім батькам?

Консультації, поради та моральну підтримку на високому професійному рівні всім, хто їх потребує, нададуть у Центрі ранньої медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи обласної дитячої клінічної лікарні. Адже тут лікують дітей з розладами мовлення, спричиненими дитячим церебральним паралічем, синдромом рухових розладів, гiдpoцeфaльним синдромом, затримкою статокінетичного розвитку, мінімальною мозковою дисфункцією, неврозоподібними станами тощо.Щоб ознайомити батьків з методикою подолання мовленнєвих недоліків, у Центрі проводять індивідуальні корекційні заняття логопеда з дитиною в присутності батьків і надають  консультації щодо запобігання виникненню мовленнєвих розладів та їх корекції в домашніх умовах. Для профілактики мовленнєвих порушень рекомендують виконувати артикуляційні вправи, які підготують мовний апарат для вимови потрібних звуків, а для зміцнення м’язів артикуляційного апарату дітям добре давати гризти моркву, скоринки, бублики тощо.

Чимале значення має розвиток у малюків дрібної моторики. Адже доведено, що в прямій залежності від ступеня сформованості тонких рухів пальців рук перебуває і рівень розвитку мовлення дітей. Тому їх треба вчити самостійно тримати ложку, застібати рудзики, зашнуровувати взуття тощо.

Батькам слід звертати увагу на вимову звуків їхніми дітьми ще в дошкільному та молодшому шкільному віці. Адже діти з вадами звуковимови усвідомлюють свій недолік і зазвичай вони мовчазні, сором’язливі, нерішучі, а коли їх не розуміють, то стають дратівливими, замкнутими, невпевненими у своїх силах. Тож дуже важливо своєчасно виявити вади мовлення і звернутися по допомогу до логопеда. Лише комплексний всебічний аналіз логопеда, лікаря-психолога того чи іншого розладу дозволить правильно розв’язати проблему мовленнєвого порушення у вашої дитини, виробити для цього систему ефективних лікувально-педагогічних заходів.

Автор: Оксана ЗАЯЧКІВСЬКА
Джерело: Газета "Галичина"