друкувати


Україна зараз не збирається повертати "РосУкрЕнерго" ні газ, ні гроші

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-21 11:00:59

Україна зараз не збирається повертати "РосУкрЕнерго" ні газ, ні гроші. Про це заявив глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін в ефірі програми "Чорне та біле".

"Ніяких грошей зараз, і ніякого газу Україна повертати не збирається. Ми чекаємо офіційних документів із Стокгольмського суду, і після цього уряд України буде приймати рішення про тактику подальших дій", - зазначив Льовочкін.

Коментуючи порушення цієї справи, Льовочкін сказав: "Це буде розслідування не щодо минулої влади, а відносно чиновників, які ухвалювали конкретні рішення, які призвели до того, що зараз ми програли суд".

Як відомо, Стокгольмський арбітражний трибунал 8 червня виніс ухвалу, якою зобов'язав "Нафтогаз" повернути компанії "РосУкрЕнерго" 11 млрд. кубометрів газу, а також передати їй 1,1 млрд. кубометрів газу як компенсацію.

Нагадаємо, 8 червня Стокгольмський суд виніс рішення за позовом "РосУкрЕнерго", яким зобов'язав НАК "Нафтогаз України" повернути РУЕ 12,1 млрд. куб. м газу - тобто 11 млрд. куб. м газу, які знаходиться в підземних газових сховищах і за які йшла суперечка, а також 1,1 млрд. куб. м газу як неустойку за порушення умов контракту.

Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом завдання збитків державі Україна у зв'язку з цим рішенням Стокгольмського арбітражу - адже Україна має повернути РосУкрЕнерго "додаткові обсяги газу у вигляді штрафних санкцій".

У цій справі вже допитано екс-заступника голови "Нафтогазу" Ігоря Діденка, з нього взято підписку про невиїзд.

Також раніше зазначалося, Адміністрація президента не буде втручатися в розслідування справи щодо завдання шкоди Україні за рішенням Стокгольмського арбітражу щодо позову "РосУкрЕнерго".

Джерело: ТСН.ua