друкувати


Внаслідок бездіяльності чиновників до бюджету не надійшло близько 800 тис. грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-21 04:00:29

Певно, згадавши своє міліцейське минуле, перший заступник губернатора Прикарпаття Василь Плав’юк влаштував справжній допит чиновникам від будівельної галузі під час засідання 18 червня комісії з розгляду скарг мешканців області з приводу порушення фірмами забудовниками будівельного законодавства.


Найбільше дісталось «на горіхи» представнику Держархбудконтролю, якого ніби заціпило, коли В.Плав’юк запитав його, яка фактична поверховість будинку за №23 на вул.Гаркуші, що зводиться компанією «ТрансКомСервіс плюс». Перебиралися різні варіанти, навіть відзначалось, що, мовляв, будинок ще недобудований, а будівництво здійснюється на рівні п’ятого поверху. Крапку поставив представник незгодних з будівництвом членів ОСББ «Гражда» Володимир Бандура, який зазначив, що на сьогодні вже зведено 6 поверхів та мансарда, триває процес перекриття даху.

В той же час, усі погодження і дозволи видавались забудовникам на спорудження 5-поверхового будинку. З даного приводу перший заступник голови ОДА зауважив, що стягнення за порушення будівельних норм має дорівнювати 50% від комерційної вартості кожного зайвого поверха, що, за грубими прикидками фахівців, мало б скласти з двох поверхів не менш як 800 тисяч гривень. Однак будівництво триває далі, а вказані штрафні кошти до бюджету так і не дійшли. При цьому усі погодження контролюючих структур оформлялись для фірми «ТрансКомСервіс», в той час як дозвіл на будівництво було видано компанії «ТрансКомСервіс плюс». Все це дало підстави В.Плав’юку підстави запідозрити окремих чиновників у нечесній грі: нехтуванні інтересами державної служби на користь своєї кишені. «Таке могло статися, - зазначив він, - лише якщо в діях чиновників є меркантильні інтереси».

Вердикт екс-головного міліціонера області був суворим: будівництво припинити, винних в термін до 23 червня притягнути до відповідальності, розглянути питання про позбавлення забудовника ліцензії, а щоб не дай боже не посміли тихцем продовжувати роботи, ще й відрізати їх від електропостачання. Все задокументувати і в порядку ст.97 КПК передати в прокуратуру. Хто ослухається, тому пригрозив кримінальною відповідальність за статтею 246-6 КК України, мовляв, розшифровувати не буду – самі подивитесь. От тільки не було кому під час засідання підказати старому міліцейському генералу, що статті 246-6 в Кримінальному кодексі України не існує. Є лише стаття 246, яка передбачає відповідальність за незаконну порубку лісу і має до даної справи, вочевидь, таке ж відношення, як свято бринзи у гуцулів до польотів на Місяць.

Питання решти проблемних будов: по вул. Чорновола та Марійки Підгірянки в Івано-Франківську та в Калуші було вирішено додатково до вивчити щодо можливих фактів порушення закону, на підставі чого після 23 червня буде зроблено відповідні висновки.

Автор: Сергій БІЛИЙ