друкувати


Івано-Франківські судді будуть медіювати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-21 03:00:32

Тиждень медіації пройде з 5 по 8 липня в Івано-Франківському міському суді. Це свого роду експеримент, покликаний випробувати в системі українського судочинства поширений в Європі та світі механізм позасудового вирішення спорів.

Фахівці-юристи визначають його як самостійний процес врегулювання конфліктних ситуацій, у ході якого двоє або більше сторін конфлікту за допомогою нейтральної, третьої сторони (медіатора), спільно шукають вирішення проблеми, що відповідатиме інтересам та потребам обох сторін.

На базі Івано-Франківського міського суду експеримент проводиться в рамках пілотного проекту програми Європейського Союзу та Ради Європи «Прозорість та ефективність судової системи України». В рамках проекту прикарпатські судді січні і травні цього брали участь у 60-годинному семінарі з підготовки медіаторів, за участю відомих європейських юристів-медіаторів Фрідріха-Йоахіма Мемеля (Німеччина) та Франца Ван Арема (Нідерланди), за результатами якого суддя Івано-Франківського міського суду Іванна Ковалюк отримала сертифікат медіатора.

Під час тижня медіації на розгляд планується направити 10 справ, які зараз в провадженні Івано-Франківського міського суду. В подальшому усі бажаючі зможуть скористатись можливістю медіації, що на сьогоднішній день не вимагає додаткових судових витрат.

Автор: Сергій БІЛИЙ