друкувати


57% з опитаних у 2009 році прикарпатців вважають себе здоровими

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-21 05:00:12

Працівники органів державної статистики провели опитування членів домогосподарств області щодо стану їх здоров’я, рівня захворюваності та доступності отримання необхідних медичних послуг.

Його результати із застосуванням математичних методів розповсюджені на всі домогосподарства Івано-Франківщини. Таке опитування проводиться щороку, починаючи з 2000 р., адже стан здоров’я населення — це важливий індикатор медико-демографічної ситуації в регіоні.

Як же оцінює стан свого здоров’я населення нашої області?

Результати опитування свідчать, що у минулому році 57% опитаних прикарпатців визначили стан свого здоров’я,як "добрий", 35% — як "задовільний" і 8% — як "поганий". Серед регіонів країни найздоровішими вважають себе львівТяни, а найбільш хворобливими — мешканці Черкащини.

Із числа жителів області, які повідомили, що мають хронічні захворювання, 49% страждають внаслідок гіпертонії, 32% — через серцеві захворювання, 14% — артроз, артрит (у тому числі ревматоїдний), 11% — хронічний бронхіт та емфізему легенів, 5% — алергію, 4% — виразку шлунку чи дванадцятипалої кишки.

За останні 12 місяців майже в кожній сім’ї (99,7%) хоча б один з її членів потребував медичної допомоги, придбання ліків та медичного приладдя. На жаль, для 32% з них отримання послуг з охорони здоров’я виявилося недоступним. Однією з основних причин респонденти назвали занадто високу вартість.

Серед населення області, що зверталося за медичною допомогою, 95% відвідували поліклініки, менше відсотка — представників нетрадиційної медицини (цілителів, гомеопатів, знахарів та екстрасенсів). Стоматолога у державній медичній установі відвідував майже кожний четвертий респондент, а у приватній — кожний сьомий. Усі жителі області, які перебували на стаціонарному лікуванні, були змушені брати із собою медикаменти, 73% — їжу, 27% -— постільну білизну.

У третю неділю червня в Україні традиційно вітають людей найгуманнішої професії — медичних працівників. Це свято десятків тисяч лікарів, фельдшерів, медсестер, водіїв "Швидкої допомоги", санітарів і лаборантів, які в будь-яких умовах залишаються на сторожі людського життя.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК