друкувати


Акваскейпінг в Україні - поки що рідкісний вид дизайну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-19 06:00:04

Ось це хардскейп - скелястий підводний краєвид. Аби зробити таку красу іванофранківець Григорій Поліщук чекає сезону злив. Саме після рясних дощів найвдаліший час, аби зібрати потрібний для роботи врожай.

Дерев'яні оздоби для акваріумів потім обробляє, а при потребі, аби відповідали його ескізам, каже чи не єдиний в Західній Україні акваскейпер, скріплює докупи. В Україні їх обмаль. Перший акваріум у домі, пригадує Григорій, з'явився, коли йому було лише 10. З тих пір створив кілька десятків акваріумів для себе та друзів. Майже у кожному з них змінює підводну експозицію по кілька разів на рік. Щоправда, бувають особливо вдалі винятки - коли підводний краєвид залишається недоторканим півтора а то й два роки.

Все залежить від швидкості росту рослин. У пейзажах кохається з дитинства. Пише полотна олійними фарбами, а також створює масу світлин. З тисячі фотокадрів обирає один, який і відтворює у мініатюрі, під водою. Свою роль у захопленні акваскейпінгом зіграли і документальні стрічки Жака Кусто. І ось результат - перемога у всеукраїнському конкурсі мініакваріумів, 5-те місце - на схожому змаганні в Іспанії, і 136 - в Японії. Щоправда, з півтори тисячі робіт акваскейперів зі всього світу, заявлених на японському конкурсі, вважає цей результат вельми непоганим. А ось і найсвіжіші здобутки - гран-прі на конкурсі дизайну рослинних акваріумів серед країн СНД. Окрім кришталевого кубку привіз преміальні - на них зможе створити ще один шедевр акваскейпінгу. А ще митця нагородили мандрівкою на батьківщину акваскейпінгу - у Японію.

Перемогу здобув завдяки "Лісовій тиші" - відтворити у підводді фрагмент лісової галявини зі світлини, ділиться митець, було непросто. Однак цікаво. Рибки в даному випадку не пливуть, а літають, адже це символічні лісові пташки. До речі, вони у акваскейпінгу далеко не найважливіші діючі особи. Хоча умови для них створені належні. Замість звичного кисню до акваріуму подається вуглекислий газ. Він потрібен рослинам, які переробляють його на кисень. З освітленням також не все просто - звичайні люмінесцентні лампи не підходять. Мають бути такі, що імітують за температурою та освітленням справжнє сонце. Облагороджувати підводний пейзаж, підстригаючи газони, доводиться періодично - хірургічні ножиці, каже фаховий стоматолог, для такої справи цілком прийнятні. Наразі експериментує на 2-х власних акваріумах. Планує завести й третій, з морською водою. А у сміливих перспективах, каже Григорій, ціла галерея акваріумів. Вже й проект такої будівлі є.

Джерело: Радіо «Західний полюс»