друкувати


Бандера – вічно живий, а ВО «Свобода» «зажала» для нього гривню

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-19 02:30:38

Донецький окружний адміністративний суд не мав права виносити рішення про незаконність Указу Президента щодо присвоєння Степану Бандері звання «Герой України».

В цьому переконані члени ініціативної групи з оскарження в Донецькому апеляційному адміністративному суді відповідного рішення адвокат Святослав Цікомас та доцент Прикарпатського національного університету Тарас Романюк.

З їх слів, є кілька обставин, які дозволяють сьогодні прихильникам героїзації провідника ОУН, звертатись з даного приводу до касаційних судових інстанцій. Зокрема, з їх слів, вирішення питання законності Указів Президента, нормативно-правових актів вищих та центральних органів влади перебуває в юрисдикції Київського окружного адміністративного суду, що передбачено частиною 3 статті 19 Кодексу про адміністративне судочинство, а тому Донецький окружний адмінсуд взагалі не мав права розглядати справу по суті. Крім, того, як повідомив, С.Цікомас, у справі відсутні докази, що С.Бандера не був громадянином України. «Ця обставина, - розповідає він, - трактується як загально відомий факт, оскільки Бандера проживав і загинув від рук вбивці не на території України. Але ж це документально не доведено».

Вочевидь, пан Святослав вирішив змінити історію або знає щось таке, чого не знають інші, оскільки поставив під сумнів сам факт смерті С.Бандери. Ну що ж. Для справжнього патріота Бандера вічно живий. Але з цього витікає, що його тепер вже, вочевидь, не вбивця Сташинський даремно каявся у мюнхенському злочині.

Зі слів С.Цікомаса та Т.Романюка, ініціативна група сьогодні складається з близько 30 осіб, 10 з яких є івано-франківцями. В той же час, касаційні скарги раніше подавали багато інших осіб і організацій громадянин Віктор Ющенко, ВО «Свобода» та ніші, проте касаційне провадження було відкрите лише за скаргою ініціативної групи. Як зазначив С.Цікомас скаргу ВО «Свобода» було повернуто в зв’язку з тим, що вони не доплатили держмито в сумсі одна гривня з копійками, а чи дійсно подавав скаргу громадянин Ющенко А.В. достеменно невідомо взагалі.

Судовий розгляд справи розпочнеться в понеділок, 21 червня. До участі в ньому запрошені представники Адміністрації Президента, Степан Бандера – онук провідника ОУН, його представник громадянин Орєхов та члени ініціативної групи.

Автор: Сергій БІЛИЙ