друкувати


Упродовж півроку на Прикарпатті 6 молодиків здійснювали розбійні напади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-18 09:00:43

Упродовж півроку шестеро молодиків здійснювали розбійні напади у Косівському та Снятинському районах.

Чорний одяг, лиця заховані під чорними масками з прорізами для очей, в руках пістолети, ніж, обріз. Вони з'являлися серед ночі, діяли грубо і брутально. До своїх жертв та між собою під час нападів говорили чомусь російською. Можливо, щоб заплутати слідство, а може, мавпуючи героїв російських кримінальних серіалів.

Шестеро розбійників нещодавно вислухали звинувачувальний вирок Верховинського районного суду. На лаві підсудних вони зовсім не викликали такого жаху, як під час нічних нальотів. Звичайні молоді парубки, дехто з них уже був одружений і мав малих дітей.

Влітку 2006 року зла доля звела їх разом, після чого вони здійснили два розбійних напади на помешкання заможних горян, пограбували зал гральних автоматів і автозаправку, а окрім того, обікрали ресторан-колибу у Соколівці. Ініціатором "цікавих справ, з яких можна мати великі гроші" (так про розбої говорив тоді верховода банди), був такий собі 33-річний Богдан. Він любив хизуватися своєю судимістю за торгівлю зброєю, хвалився, що в себе в Коломиї має цілий арсенал бойових пістолетів і навіть автомат Калашникова. Таке він розповідав у Заболотові, де познайомився з місцевим таксистом та ще одним раніше судимим за крадіжки чоловіком. Саме ця трійця згодом і сформувала основний кістяк банди, до якої в різних епізодах долучалося ще троє молодих парубків.

Розповідаючи новим приятелям про свій арсенал, Богдан трохи перебільшував. Однак два пістолети, переобладнані кустарним способом для стрільби набоями від "Макарова", обріз мисливської дубельтівки "ІЖ-57" та мисливський ніж на озброєнні банди таки були. А їхній гардероб невдовзі поповнився масками, рукавичками та камуфляжем.

Перевірити себе в дії бандити вирішили в самому Заболотові. У ніч на Покрову, 14 жовтня 2006 року, вони скоїли напад на зал гральних автоматів у центрі селища. Черговий оператор спросоння відчинив двері на стукіт і відразу побачив перед собою Богдана, який цілився у нього з пістолета. Тоді, розмахуючи бейсбольною битою, до приміщення грального закладу увірвався один із бандитів на прізвисько Мотор. Від ударів битою оператор упав на підлогу із закривавленою головою, йому зв'язали руки за спиною. Розбивши касу та гральні автомати, нападники вишкребли 327 гривень дрібними купюрами та дві сотні гривень монетами по 50 копійок.

Здобич, очевидно, не задовольнила апетитів нападників. На початку грудня вони вирішили поживитися крупніше і вчинили збройний розбій на автозаправній станції в селі Тулуків Снятинського району. В касі АЗС виявилося грошей навіть менше, ніж у гральному закладі. Під дулом пістолета касир видав лише 452 гривні.

Однак обидва ці напади насправді були тільки репетиціями тих "цікавих справ", про які свого часу говорив лідер банди. Богдан мав на меті пограбувати оселі заможних горян, один з яких мешкав у Розтоках, займався торгівлею лісоматеріалами і мав от-от отримати гроші за продані дошки. Саме до його помешкання першими навідалися "опришки". Для цього обрали час, коли ґазди вдома не було. Наприкінці січня він поїхав на курортний відпочинок у Вінницьку область. А в ніч на 27 січня до його помешкання увірвалися озброєні бандити.

Один з нападників вибив пістолетом скло у дверях і увірвався на веранду. Господиня з донькою закрилися в найдальшій кімнаті, підперши спинами двері. Але це не зупинило злочинців. Утрьох вони виламали двері й увійшли до кімнати. "Лицом к стене и не орать! - по-російськи командував головний у банді. - 20 тысяч, золотишко и мы никого не тронем!". Коли господиня стала запевняти, що грошей у хаті немає, він кивнув одному зі своїх напарників: "Режь дочери ухо". В руках того блиснув ніж, і жінка сказала, де шукати гроші. У підвалі, в трилітровій банці під купою картоплі бандити знайшли 10 тисяч євро. Покидаючи пограбовану оселю, розбійники попередили, що їм відомо, в якому місті і в якому вузі навчається донька господарів. "Если родители сообщат ментам, то мы тебя найдем и привезем порезаной в мешке!", - пригрозили вони 21-річній дівчині на прощання.

Наступним об'єктом нападу бандитів стало помешкання підприємця, який займався виготовленням новорічних прикрас, у селі Старі Кути. Лідер банди колись був тут у гостях і знав розташування кімнат. У ніч на 15 березня вони приїхали до села, фомкою зламали двері у помешканні і швидко увірвалися до спальні, де вже прокинулися від гармидеру господарі. "Мы вас не тронем, отдайте деньги!", - заявив верховода. У відповідь господиня сказала, що грошей немає, а її чоловік тільки попросив закурити. Натомість один із розбійників вистрелив у їх бік з пістолета, влучивши в бильце ліжка, а тоді вдарив господаря в груди. Налякана пострілом жінка врешті показала розбійникам тумбочку, в якій лежали гроші: майже 70 тисяч гривень, більше 700 доларів та 100 євро.

Покинувши місце злочину, розбійники поділили гроші між собою біля цвинтаря у Заболотові. При цьому по 150 гривень скинулися "на общак". Верховода вважав, що попереду їх чекає ще багато "цікавих справ". Але минуло лише трохи більше місяця, як правоохоронці вийшли на слід зловмисників.

Як розповів начальник ЦГЗ УМВСУ в Івано-Франківській області, підполковник міліції Василь Гультайчук, кропітка праця оперативників обласного підрозділу карного розшуку, працівників косівської та снятинської міліції увінчалася успіхом. 27 квітня 2007 року у помешканнях всіх підозрюваних одночасно було проведено обшуки. Виявлені речові докази були невідпорними.

У фігурантів кримінальної справи було вилучено три одиниці вогнестрільної зброї, зокрема обріз мисливської рушниці, пістолет іноземного виробництва та газовий пістолет, перероблений для стрільби бойовими набоями. Крім того, вилучено маски та автомашину, якою зловмисники здійснювали свої вояжі до місця злочинних акцій. Затримані почали зізнаватися у скоєному.

Окрім уже згаданих епізодів злочинної діяльності, було виявлено причетність банди до крадіжки з ресторану-колиби в селі Соколівка двох ведмежих шкур (вартістю 1500 гривень кожна) та спробі розбійного нападу на помешкання у селі Великий Рожин.

За вироком Верховинського районного суду лідер банди відбуватиме покарання у вигляді восьми років позбавлення волі з конфіскацією усього належного йому майна. Двоє його найближчих соратників сім років перебуватимуть в ув'язненні, ще один бандит, який був учасником більшості кримінальних епізодів відсидить шість років. Решта учасників банди засуджені до 4 років позбавлення волі.

Автор: Богдан СКАВРОН
Джерело: Галицький Кореспондент